Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 24 jan 2019

Smartphone sneller leeg deze week? Dit is de grote boosdoener!

Je kunt nog zoveel RAM in een smartphone gooien: als de batterij je in de steek laat, is het gedaan. Het opladen van je telefoon is bijna een dagelijkse bezigheid geworden, welke nog zeer belangrijk is ook. Althans, als je niet wil dat je smartphone je in de steek laat dan. Iets wat hij deze week iets meer lijkt te doen dan normaal gesproken. 

Smartphones lijken in de afgelopen week een stuk minder lang met de accu te doen, dan normaal gesproken. Sterker nog: daar lijkt het niet alleen op, het is ook zo! En we weten precies waar dat mee te maken heeft. En jij misschien, stiekem, ook wel.

Smartphone sneller leeg?

Smartphone gebruikers die klagen over het feit dat de batterij hen in de steek laat, horen we helaas net iets te vaak voorbij komen. Nu worden smartphones in 2019 ook immens veel gebruikt en kunnen we bijna niet meer zonder, waardoor we ook veel van onze toestellen vragen. Maar op een of andere manier lijkt het alsof de accu het deze week nog meer af laat weten dan normaal. Sterker nog: dat is ook daadwerkelijk zo!

Smartphone batterij winter

Het is deze week, eindelijk, ijzig koud in ons land. Het sneeuw valt uit de hemel, het water bevriest en de verwarming draait overuren. Nederland bevindt zich dan toch echt in de winter en dat merkt je smartphone ook. Nu zorgt het koude weer er niet perse voor dat smartphones sneller leeglopen, maar het heeft wel degelijk invloed op de accu. De kou beïnvloedt namelijk het proces waarin de accu je smartphone voorziet van stroom.

Het batterijpercentage op je smartphone geeft niet weer hoe vol de batterij nog zit, maar hoeveel spanning hij heeft. Bij 2,7 volt valt je smartphone uit en bij 4.35 volt geeft hij 100% aan. Doordat elektronen zich in de accu verplaatsen, is het mogelijk dat deze accu zijn werk kan doen. Dit gebeurt door een bepaalde snelheid, welke langzamer gaat wanneer het buiten koud is. Door die verlaging in snelheid, wordt de weerstand verhoogt waarmee de accu zijn opgeslagen elektrische energie aan de smartphone kan leveren. Door de kou lukt dat dus niet goed en toont je accu een lagere batterijpercentage dan daadwerkelijk het geval is.

Smartphone batterij winter

Het lijkt er dus op alsof je telefoon opeens 20% in capaciteit is gedaald, maar in feiten is er niets aan de hand. Het is zelfs dusdanig onschuldig, dat er geen blijvende schade op de accu te vinden is.

Manners

Reageer op artikel:
Smartphone sneller leeg deze week? Dit is de grote boosdoener!
Sluiten