Wetenschappelijk onderzoek: liegen we meer via onze smartphones en social media?

Smartphones Lisanne Beijen 21 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Smartphone en sociale media hebben onze communicatie een stuk makkelijker en laagdrempeliger gemaakt. Bel-angst is te vermijden nu men ook gewoon een appje kan sturen. Wat smartphones en sociale media ook makkelijker maken is liegen.

Zo’n 20 jaar geleden werd er een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd dat stelde dat men meer leugens vertelt via de telefoon, email en sms, dan in face-to-face communicatie. Een recent wetenschappelijk onderzoek heeft dit oude onderzoek gereproduceerd, en daarbij onze nieuwe manieren van communicatie meegenomen. Wat blijkt: ook uit het nieuwe onderzoek blijkt dat we meer liegen wanneer we met iemand communiceren op afstand.

Liegen makkelijker via telefoon

De vraag over ‘waar mensen het meest liegen’ is er een die veel wetenschappers en psychologen bezighoudt. Dit is niet nieuw. In 2004 voerde communicatie wetenschapper Jeff Hancock en diens collega’s een onderzoek uit naar liegen. Voor het onderzoek observeerde de groep wetenschappers 28 studenten. Voor het onderzoek legden de studenten een week lang hun sociale interactie vast (face-to-face interactie en alle communicatie via de telefoon en mail). Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat mensen het meeste liegen per sociale interactie tijdens een telefoongesprek, en het minst via email en in face-to-face communicatie.

In de periode dat dit onderzoek werd uitgevoerd was Facebook, en andere vormen van social media, nog erg nieuw. Ook smartphones kwamen pas net om de hoek kijken. De meeste mensen hadden in 2004 nog geen smartphone. De eerste iPhone werd immers pas in 2007 gelanceerd. Wat zou de uitkomst van Hancock’s onderzoek zijn geweest als het in dit decennia werd uitgevoerd? Wetenschapper David Markowitch besloot op zoek te gaan naar het antwoord.

Markowitch reproduceerde het oude onderzoek uit 2004 in hedendaagse context. In het recente wetenschappelijke onderzoek werd ook interactie via social media, video chat, en sms meegenomen: de communicatiemiddelen die we tegenwoordig in overvloed gebruiken.

smartphone laptop gebruik
Smartphone- en laptop gebruik (Afbeelding: Anete Lusina / Pexels)

Smartphone en social media: hoe zit het met liegen in 2021?

De manieren waarop we anno 2021 communiceren is sterk veranderd ten opzichte tot bijna 20 jaar geleden. Onze sociale interactie ziet er heel anders uit door de komst van de smartphone en social media. De smartphone is niet meer weg te denken uit onze samenleving en onze hand. Onze middelen voor communicatie zijn sterk veranderd, maar blijkbaar liegen we nog steeds op dezelfde manier. Volgens het onderzoek van Markowitch is onze ‘voorkeur’, als je het zo kunt noemen, voor wanneer we liegen namelijk niet veranderd. Er wordt nog steeds meer gelogen via de telefoon, nu smartphone, dan in face-to-face communicatie.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat mensen nog steeds systematisch liegen via communicatie die niet face-to-face plaatsvindt. De verklaringen hiervoor kunnen, volgens Markowitch, wellicht worden toegeschreven aan het feit dat het makkelijker is om iemand te misleiden via een smartphone. Het voelt minder schadelijk voor onze relaties om te liegen via sociale media.

De onderzoeksresultaten klinken niet echt positief, dus laten we afsluiten met een positief resultaat. Volgens Markowitch logen de respondenten in dit onderzoek over het algemeen weinig. Goed nieuws, toch? Niet alle hoop in de mensheid is verloren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen