Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 21 jan 2018

Waarom je smartphone en laptop speakers altijd minder klinken

Hoewel het de laatste tijd steeds beter lijkt te gaan weet iedereen dat als je muziek luistert via je smartphone of laptop, je te maken krijgt met tin-achtig klinkende klanken, die niet mooi afgerond zijn. Dat wordt gelukkig weer opgelost wanneer je externe speakers aansluit. Dit is waarom je met je smartphone of laptop (nog) geen ultieme kwaliteit audio kunt afspelen.

Van elektrische signalen naar hoorbare vibraties

Om te begrijpen waarom je smartphone en laptop het wat minder goed doen dan een echte speaker, moet je eerst iets weten over hoe speakers werken. Een versimpelde uitleg is dat speakers elektrische signalen omzetten naar vibraties, die we kunnen horen. Hiervoor wordt een soort kegel gebruikt samen met magneten en een spoel.

speakers

Hoe lager hoe groter

Vibraties van een hoge frequentie produceren hogere tonen en kunnen gemaakt worden met kleinere kegel. Voor lagere bastonen worden er lagere frequenties gebruikt, maar heb je een grotere kegel nodig. Daarom zijn subwoofers vaak wat aan de grotere kant. Zij verzorgen namelijk de allerlaagste bastonen. Tweeters verzorgen aan de andere kant de hogere tonen en kunnen daarom ook kleinere kegels gebruiken.

Grotere kegels passen niet in smartphone of laptop

De reden dat je uit een smartphone of laptop vaak snerpende muziek krijgt, is dat er simpelweg niet genoeg ruimte in de apparaten zit om een speaker naar behoren in te plaatsen. Het schelle geluid wordt door de hogere frequenties geproduceerd, waarvan de kegels nog net wel passen in de apparaten. De lagere bastonen ontbreken echter, omdat de groter kegels niet passen in je toestel of laptop. De audio kan wel enigszins nog via de software aangepast worden, wat voor betere resultaten kan zorgen. Sommige smartphones maken hier beter gebruikt van, waardoor ze ook betere audio leveren. Uiteraard zijn laptops wat groter en produceren zij ook doorgaans mooiere klanken dan een smartphone.

Hoog volume schadelijk voor kleine apparaten

Al met al heb je dus vaak wel een externe speaker nodig om te kunnen genieten van je muziek en series. Doorgaans wordt er bij een speaker ook een wattage vermeldt. Dit geeft aan hoeveel watt de speaker aankan en kun je over het algemeen ook vertalen naar hoe luid een speaker geluiden kan afspelen. Hoe meer watt, hoe luider. Kleinere apparaten kunnen vaak geen luide klanken produderen, omdat de benodigde power niet geleverd kan worden of deze juist schadelijk zou zijn voor het apparaat.

Speaker specificaties

Iets anders dat je tegen kunt komen bij het kopen van een speaker is de Total Harmonic Distortion (THD). Dit geeft aan hoe goed de geluiden worden gereproduceerd. Daarnaast wordt er soms ook iets gezegd over de luidsprekerimpedantie, welke in ohms wordt weergegeven. Hoe hoger dit is, hoe meer power de speaker nodig heeft van de bron om mooie klanken te produceren.

Speaker

Geluid speakers wordt door verschillende factoren beïnvloed

Als je eindelijk de juiste speaker hebt gevonden om je smartphone muziek een boost te geven, moet je er rekening mee houden dat het geluid door een aantal verschillende factoren beïnvloed kan worden. Natuurlijk speelt de kwaliteit van de speaker zelf een grote rol, maar ook de kwaliteit van de data die je smartphone doorgeeft is van invloed. De ene smartphone zou bij wijze van spreken prachtige muziek via je speaker kunnen spelen, terwijl een ander toestel afgrijselijke klanken doorgeeft. Ook de ruimte waarin je je muziek afspeel is van invloed en zelfs je gehoor.

Als je hebt besloten om voor een externe speaker te gaan, zou je natuurlijk meteen voor één kunnen gaan die ook nog eens komt met een simme assistent. De Sonos One is zo’n speaker en komt met Alexa en binnenkort ook Google Assistant. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor de Sonos One te gaan.

Gizmodo

Reageer op artikel:
Waarom je smartphone en laptop speakers altijd minder klinken
Sluiten