Daniel Koster
Daniel Koster 14 februari 2017

De oplossing voor smartphoneverslaafden in het verkeer? Een smartphone stoplicht

We doen het allemaal wel eens, terwijl we weten dat het gevaarlijk én asociaal is. Je weet wel, helemaal verzonken in je smartphone over straat lopen. Wij kennen mensen die hierdoor tegen mensen en lantaarnpalen zijn aangelopen en zelfs bijna zijn aangereden. Voor dat laatste is nu een oplossing gevonden: een smartphone stoplicht!

Of nou ja, dat hopen we. Feit is dat je soms zo in je smartphone bent verzonken, dat je de wereld om je heen vergeet. Nu kunnen we wel vertellen dat dat niet slim is en gevaarlijk is, maar dat weten we allemaal. Feit blijft dat je soms zo intens naar een video, WhatsAppje of de route aan het kijken bent, dat je even niet oplet.

Dit stoplicht zou de oplossing zijn.

Gaat het smartphone stoplicht levens redden?

Als je dan tegen iemand anders aanloopt, dan is dat al vervelend. Je krijgt dan een vermaning op je afgevuurd en voelt je meteen schuldig. Gevaarlijker is het missen van een rood licht. Dan kun je zo onder een auto terechtkomen en dat kan goed fout aflopen.

Dit stoplicht zou de oplossing zijn. Het gaat om de +Lichtlijn, een verkeerslicht op de stoep. Het idee is simpel: een reeks van LED-lampjes zijn in de stoep verwerkt. Zij lopen synchroon met het verkeerslicht. Het idee is dat je, zelfs als je op je telefoon kijkt, de rode lijn ziet en niet oversteekt.

Een proef

Er is geen bewijs dat dit daadwerkelijk werkt, vandaar ook dat de +Lichtlijn zes maanden op een druk kruispunt in Bodegraven zal staan. Vervolgens zal worden gekeken of er daadwerkelijk minder ongevallen plaatsvinden. Een slimme oplossing?

smartphone stoplicht

Punt van kritiek

Nou, niet helemaal. Want ja, het effect wordt aangepakt. Echter ligt het probleem elders, en dat is dat mensen op hun telefoon kijken in het verkeer. Daar wordt op deze manier niets aan gedaan. Maar goed, iets is beter dan niets.

Daarnaast zijn er vraagtekens. Herkennen mensen dit licht wel écht? En wat als iemand kleurblind is? Kun je de lampen bijvoorbeeld niet beter laten knipperen om meer op te vallen, of leiden ze dan weer af? En wat is het effect dat sommige kruispunten deze lichten wél kennen, maar anderen niet? Veel vraagtekens dus..

smartphone stoplicht

Alternatieven?

Die zijn er niet écht. Een smartphoneverbod (ook als voetganger of fietser) of een speciale verkeersmodus zouden ideale oplossingen zijn. Maar ja, daar zijn we nu nog niet. Voor nu is het het smartphone stoplicht dus..

Reageer op artikel:
De oplossing voor smartphoneverslaafden in het verkeer? Een smartphone stoplicht
Sluiten