Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 22 aug 2019

Smartphone straling van iPhone en Samsung Galaxy sterker dan gedacht

Door de jaren heen zijn wetenschappers en consumenten steeds bezorgder geworden over de straling die van smartphones komt. Sommige mensen kiezen er dan ook bewust voor om hun smartphone niet mee naar bed te nemen. Recent onderzoek van The Chicago Tribune heeft uitgewezen dat deze zorgen van de consument terecht zijn. Uit het onderzoek blijkt dat Apple en Samsung de laatste jaren smartphones hebben geproduceerd die de maximaal toelaatbare grenzen van deze wifi-straling overschrijden. Niet best!

Smartphone straling hoger dan toelaatbare grens

Smartphones moeten aan bepaalde eisen voldoen die bepalen wat de maximum straling is die de apparaten mogen uitstralen. Wanneer mensen te veel worden blootgesteld aan electromagnetische straling, en in het specifiek radiofrequente straling, dan kan dit een nadeling effect hebben op de gezondheid. Het uitrollen van 5G maakt deze radiofrequente straling zeker niet minder..

Het Amerikaanse The Chicago Tribune heeft uitgewezen dat Apple en Samsung de maximale toelaatbare grenzen voor deze straling overschrijden. De techbedrijven moeten voldoen aan eisen die zijn vastgesteld door de Federal Communications Commission (FFC), maar voldoen blijkbaar niet aan deze eisen. Tenminste, niet voor al hun producten. Zo blijkt dat het vijf (!) keer zo waarschijnlijk is dat oudere smartphones die en met 3G en 4G werken deze veiligheidsgrens overschrijden.

wifi-straling
(Bron: Pexels. Photo by Rawpixel.com) pexels.com

Dit zijn de smartphones waar het om gaat

In de richtlijnen die zijn opgesteld door de FCC staat dat een smartphone de veiligheidsgrens voor radiofrequente straling nooit mag overschrijden. Dat blijkt dus niet het geval voor een aantal oudere iPhones en Samsung Galaxy modellen.

Het onderzoeksteam van The Tribune deed uitgebreid onderzoek naar verschillende modellen, waaronder vier iPhones, drie Samsung Galaxys en drie Motorolas. Motorola is een merk dat in Nederland niet veel, of eigelijk niet, meer wordt verkocht. Deze Samsung en iPhone smartphones zijn echter wel in het bezit van menig Hollander. De iPhones en Samsung smartphones die in het specifiek zijn getest zijn de iPhone 7, iPhone 8, 8+ en X, en de Samsung Galaxy S8, S9 en J3. Van de iPhones kwam de iPhone 7 het slechtste uit de test. Van de Samsungs deden de drie Galaxys het even slecht, met als ‘winnaar’ de S8.

Apple
Samsung en Apple smartphones (Bron: Pexels.com)

Moet je je zorgen gaan maken over de wifi-straling?

De komende maanden zal de FCC eigen testen afnemen om te kijken of de beweringen van de Amerikaanse krant daadwerkelijk kloppen. Maar je hoeft je vooralsnog geen zorgen te maken over de wifi-straling die van je iPhone 8 of Galaxy S8 af komt. Of in ieder geval, niet meer dan je al deed. Op dit moment is er nog geen sterk wetenschappelijk bewijs dat deze mate van blootstelling aan dit soort straling schadelijk is. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om je phone niet 24/7 tegen je lichaam aan of naast je lichaam te hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Smartphone straling van iPhone en Samsung Galaxy sterker dan gedacht
Sluiten