Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 9 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Smartphone verslaving? Dankzij deze 5 kinderlijk eenvoudige tricks kick je zo af

De getallen verschillen, maar uit onderzoek is gebleken dat men gemiddeld tussen de 80 en 150 keer per dag op zijn smartphone kijkt. Dit terwijl we denken dat het ongeveer de helft is. Waar 80 keer per dag je smartphone checken goed voor is? Joost mag het weten. Ben jij klaar met deze irritante gewoonte, en wil je af van de smartphone verslaving? Lees dan deze simpele tips even door die je een eindje op weg zullen helpen.

1. Koop een wekker

Velen van ons staan op met hun smartphone en gaan er mee naar bed. Letterlijk. Een van de grote redenen daarvoor is dat ze hun smartphone gebruiken als wekker. Naast dat het niet goed is voor je nachtrust om met je smartphone in je hand in slaap te vallen, is het ook echt niet nodig om nog een extra kwartier door je Instagram feed te scrollen. Met een ouderwetse wekker naast je bed kan je slaapkamer smartphonevrij worden. Probeer het een week en je bent verkocht.

2. Stop met het checken van je telefoon als je in de rij staat

We checken onze smartphones vaak uit verveling tijdens een dood moment. Dit lijkt op vermaak, maar is voor velen een verkapte smartphone verslaving. Ondanks dat ze daar perfect voor zijn, zorgt het er wel voor dat je bijna altijd als je bij de supermarkt in de rij staat je even op je telefoon kijkt. Just because. Laat in het vervolg je telefoon in je tas of zak zitten, en maak even gebruik van dat saaie moment door je creatieve brein en reflecterend vermogen wat meer ruimte te geven. Omdat je gemakkelijk naar je smartphone grijpt kan het helpen om hem even in een andere jaszak te stoppen, zodat je hem er niet onbewust weer bij pakt.

smartphone verslaving

3. Smartphone verslaving? Zet je notificaties uit

Alle notificaties die geen specifieke en directe acties behoeven kun je uit zetten. Ze zijn immers niet dringend. Als iemand je echt nodig heeft, dan belt hij/zij je wel. Al helemaal als je contacten na een tijdje door hebben dat je niet meer binnen 2 minuten op een appje reageert. Het uitzetten van notificaties werkt trouwens ook perfect voor apps als Twitter en Facebook, die je al helemaal niets vertellen wat niet even kan wachten. En oja, zet de notificaties voor je mail ook maar uit. Die check je namelijk toch wel iedere 20 minuten, right?.

4. Aan het lezen of tv aan het kijken? Weg met die phone

Multitasken kan handig zijn, maar is in sommige gevallen overbodig of zelfs storend. Tijdens het kijken van je favoriete serie op Netflix, of wanneer je een boek aan het lezen bent is het namelijk echt niet nodig om ook je Instagram feed door te scrollen, of om gifjes te sturen in die 18 groepschats van je op WhatsApp. Leg daarom je smartphone buiten handbereik neer als je in huis bent, alsof het een ouderwetse huistelefoon is.

5. Aan het fietsen of aan het autorijden? Smartphone buiten handbereik

Dat je tijdens het autorijden je smartphone niet moet gebruiken dat hoeven we je hopelijk niet meer bij te brengen. Maar tijdens het fietsen pakken wij kaaskoppen die smartphone er ook nog (te) vaak bij. Kan dat ene appje serieus niet tien minuten wachten tot je op je bestemming bent aangekomen? Juist, dat dachten we al..

Er zijn ook genoeg gadgets en apps op de markt die je van je smartphone verslaving kunnen afhelpen. Of in ieder geval een poging doen. Zo helpt de app Feedless je van je social media verslaving af, en is deze gadget de perfecte surrogaat-smartphone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Smartphone verslaving? Dankzij deze 5 kinderlijk eenvoudige tricks kick je zo af
Sluiten