Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 7 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Geld of energie besparen? Dit levert je smartphoneoplader uit het stopcontact halen op

Zit je op kantoor, in de bieb of thuis? Grote kans dat er ergens om je heen smartphoneopladers of andere opladers zijn ingeplugd die niks aan het opladen zijn. Je zou denken dat dit geen kwaad kan, maar hoeveel stroom verbruiken deze opladers eigenlijk?

WANT meten is weten

Voor het meten van de hoeveelheid stroom die een apparaat gebruikt kun je een energiekostenmeter gebruiken (deze wordt vaak ook een energieverbruiksmeter genoemd). Deze meet niet alleen de energie, maar koppelt hier ook het kostenplaatje aan. Steek het apparaatje in het stopcontact, steek de stekker van het apparaat waarvan je het energieverbruik wilt meten in het stopcontact van het apparaat, et voila! Op deze manier kun je direct zien hoeveel geld je verspilt aan apparaten die je niet gebruikt.

Je kunt zelf dus redelijk gemakkelijk kijken hoeveel energie en geld je kwijt bent aan een oplader die je niet gebruikt. Geen energiekostenmeter in huis of geen zin om er een te kopen? Dan ben je hetzelfde als wij. Gelukkig hebben anderen de som al voor ons uitgerekend en de test al gedaan.

oplader

Om het geld hoef je het niet te laten

Het is gebleken dat je smartphoneoplader, wanneer je hem een jaar lang in het stopcontact zou laten zitten zonder dat hij je telefoon aan het opladen is, slechts enkele eurocenten aan energie verbruikt. Voor het geld hoef je het dus niet te laten. Volgens Cambridge professor David MacKay zou je, wanneer je de oplader wel uit het stopcontact haalt wanneer je hem niet gebruikt, ongeveer even veel energie besparen als er nodig is voor een badkuip vol warm water.

Dit klinkt misschien niet zo veel, al helemaal als je het over het hele jaar bekijkt, alleen bedenk nou eens wat er gebeurt wanneer iedereen zijn oplader uit het stopcontact zou halen. Dat verandert de situatie al, of niet?

Safety first! Haal je smartphoneoplader uit het stopcontact

Je smartphoneoplader is natuurlijk niet het enige dat ingeplugd is terwijl hij niet wordt gebruikt. Denk maar aan je magnetron, lampen, laptop en televisie. Het Engelse Energy Saving Trust heeft berekend dat een gemiddeld huishouden rond de zestig tot negentig euro per jaar kan besparen door elektrische apparaten uit het stopcontact te halen.

Toch is het sowieso verstandig je smartphoneoplader uit het stopcontact te halen. Er staat namelijk 230 Volt op het apparaatje. Mocht er iets mis zijn met je lader dan kan dit dus voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals het geven van een stroomstoof of zelfs brand.

De grootste winst van het massaal unpluggen van je oplader en alle andere elektrische apparaten is dat het beter is voor het milieu. Dat lijkt ons genoeg reden om die ongebruikte apparaten uit het stopcontact te halen. Nog een stapje verder gaan? Haal dan zonne-energie in huis!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Geld of energie besparen? Dit levert je smartphoneoplader uit het stopcontact halen op
Sluiten