Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 19 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Smartphones met 5G zijn voor het einde van het jaar een stuk goedkoper’

Wanneer je nu een smartphone met ondersteuning voor 5G koopt, dan moet je er rekening mee houden dat je daarvoor diep in de buidel tast. Tot op heden hebben we namelijk weinig goedkopere modellen gezien met de technologie aan boord, maar daar kan dit jaar verandering in komen.

Tenminste, dat is de mening van Vivo-vicepresident Liu Hong. Dat heeft Hong tegenover de redactie van IT Home laten weten. Hong verwacht dat smartphones met 5G later dit jaar een stuk goedkoper worden en dat de prijzen tot onder de 1500 yuan dalen. Omgerekend komen we dan uit op een bedrag van nog geen 195 euro. Dit moet ergens vlak voor of in het vierde kwartaal van 2020 gaan gebeuren, twee jaar nadat de eerste telefoon met de nieuwe verbinding geïntroduceerd werd.

Telefoons met 5G worden snel goedkoper

Dat is een behoorlijk opvallende opmerking. Eerder dit jaar lieten chipfabrikanten, zoals Qualcomm en Mediatek, al weten dat goedkopere smartphones met de 5G-verbinding voor het einde van 2020 een prijs moeten krijgen van 276 euro. Dergelijke prijzen zijn wel zonder btw, dus in Nederland moet je er rekening mee houden dat je er nog 21 procent bij optelt. Op dit moment is er al een ontzettend goedkope 5G-smartphone, namelijk de Xiaomi Redmi K30. Die is al goedkoper dan 276 euro.

Xiaomi Redmi K30 Pro
De Xiaomi Redmi K30 5G. (Afbeelding: Xiaomi)

Daarnaast spelen processors natuurlijk ook een grote rol in de beschikbaarheid van goedkopere smartphones met 5G. Op dit moment zijn telefoonfabrikant bijvoorbeeld aangewezen op de Snapdragon 765 wanneer ze op zoek zijn naar een midrange processor met ondersteuning voor het nieuwe netwerk en per se Qualcomm aan boord willen hebben. In de tweede helft van het jaar moeten er meer midrange processors op de markt verschijnen met dezelfde ondersteuning, waardoor het dus aannemelijk is dat 5G-smartphones goedkoper worden.

Het enige wat we dan nog echt nodig hebben, is een functionerend 5G-netwerk. Er zijn landen waar de uitrol moeizaam, heel traag of helemaal niet gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

IT Home

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Smartphones met 5G zijn voor het einde van het jaar een stuk goedkoper’
Sluiten