Ilona Braam
Ilona Braam Culture 13 feb 2018

Zo maak je korte metten met het afleidende zeuren van je smartphone

Hoewel smartphones handig zijn en in allerlei behoeftes voorzien, kunnen ze soms ook net zeurende kinderen zijn die constant maar aandacht van je willen. Notificaties over berichten die binnenkomen, dat je batterij bijna leeg is en dat je nu of straks toch echt die update moet doen. Je  hoeft echter niet als slaaf van toestel te leven. In tegenstelling tot kinderen, kun je ze gerust soms negeren zonder dat de wereld vergaat. Damon Beres van Mashable adviseert om te beginnen met het weghalen van je batterij percentage.

Batterij percentage is stressvolle countdown

Beres geeft aan dat het inderdaad logisch en handig lijkt om het percentage te kunnen zien van hoeveel je batterij nog is opgeladen, maar uiteindelijk zou je jezelf er geen genoegen mee doen. De percentages zouden eerder een soort diabolische countdown zijn, die alleen maar voor spanning en stress zorgt. Volgens Beres zou het icoontje van je batterij al genoeg informatie geven en is de extra info van het percentage helemaal niet nodig. Het is alleen maar een bron van afleiding, omdat je er telkens toch weer naar gaat kijken en je wordt er alleen maar gek van. Uiteindelijk zou het toch niet uitmaken want als je je oplader niet bij je hebt, kun je toch niks doen.

smartphone batterij

App badges ook niet rustgevend

Door alleen het batterij icoontje te laten zien, kun je nog steeds bijhouden of je batterij bijna leeg is. Het zou echter minder afleidend zijn dan een percentage. Batterijen zijn echter niet de enige dingen die op onze smartphones om aandacht vragen. Ook die ronde bolletjes bij apps die je vertellen dat je nog 40 emails moet afhandelen zijn niet goed voor je zen gevoel. Natuurlijk kan het zijn dat je belangrijke mails ontvangt en dat je dus wel meteen wilt weten wanneer er iets nieuws is. Je zou echter wel voor apps die minder belangrijk zijn de notificaties kunnen uitschakelen. Je zou zelfs kunnen overwegen om de apps helemaal weg te halen.

smartphones

Smartphones zijn niet de baas

Misschien wordt het tijd dat we eens wat minder tijd aan onze smartphone goden besteden en ook eens aan onszelf denken. Wij mogen er zelf ook best zijn en het is ook goed om naar de  “notificaties”van je lichaam te luisteren, die je vertellen dat je nu even rust nodig hebt. Nokia kan eventueel helpen met die rust met de Nokia Sleep. Deze gadget leg je onder je matras en via de bijbehorende app (ja toch wel weer met je smartphone) kun  je tips krijgen voor een betere nachtrust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Lifehacker

Reageer op artikel:
Zo maak je korte metten met het afleidende zeuren van je smartphone
Sluiten