‘Smartphones zijn toch niet zo slecht voor je ogen’

De afgelopen tijd zijn er behoorlijk wat artikelen verschenen, waarin werd gesuggereerd dat smartphones toch redelijk slecht zijn voor je ogen en zelfs blindheid zouden kunnen veroorzaken. Vooral het blauwe licht dat je smartphone op je ogen schijnt zou de grote boosdoener zijn. De American Academy of Ophthalmology (AAO) liet echter onlangs duidelijk weten dat blauw licht je niet blind maakt.

Blauw licht en ogen

De statement van AAO komt als reactie op een recent onderzoek waarin wordt gesteld dat het staren naar je smartphone je zicht zou beschadigen en blindheid zou kunnen bevorderen. In het onderzoek werd aangetoond hoe het blauwe licht in combinatie met een chemische stof, die natuurlijk in sommige oogcellen aanwezig is, ervoor zou kunnen zorgen dat de cellen in je oog beschadigd raken.

smartphone ogen

Geen testen met menselijke oogcellen

Volgens AAO zou het echter allemaal wel meevallen. In het onderzoek hebben ze namelijk geen experimenten gedaan met daadwerkelijke oogcellen. Hadden ze dat wel gedaan, zouden de onderzoekers waarschijnlijk hebben gemerkt dat de cellen niet beschadigd raken, aangezien onze ogen uitgerust zijn met een verdedigingsmechanisme tegen dit soort beschadigingen.

Blauw licht slecht voor de slaap

Wat wel vast lijkt te staan is dat het blauwe licht van je smartphone (en overigens ook de zon en je computer) ervoor zorgt dat je slechter in slaap komt. AAO adviseert daarom ook om je smartphone uit je bed te houden en niet uren achter elkaar naar het scherm te staren. Ze adviseren echter niet om filters of brillen te gebruiken om het blauwe licht eruit te filteren te gebruiken, aangezien het niet onomstotelijk is bewezen dat deze ook echt effectief zijn. Daarnaast weten we ook niet of er lange termijn bijwerkingen zijn van het gefilter.

Om de zoveel tijd zijn onderzoekers gelukkig ook bezig met wat gezelligere onderwerpen en hoeven we niet alleen te lezen over hoe we allemaal onvermijdelijk blind gaan worden, aangezien iedereen toch bezig blijft met smartphones. Zo zijn onderzoekers ook bezig geweest met Superman’s laserogen en hebben ze die zelfs wat geloofwaardiger gemaakt.

Lifehacker

Reageer op artikel:
‘Smartphones zijn toch niet zo slecht voor je ogen’
Sluiten