SmartPlate: slim bord checkt wat jij op een dag allemaal eet

Naast lucht en water is eten één van onze belangrijkste levensbehoeften. Het is dus erg belangrijk om een idee te hebben van wat je op een dag allemaal verstouwt, al is het maar globaal. Dat is niet altijd eenvoudig, aangezien je rekening moet houden met energiewaardes (kilocalorieën), de schijf van vijf, vitaminen en mineralen, enzovoorts.

Voedingspatroon

Dit bord, de SmartPlate, weet dankzij verschillende camera’s en sensoren precies wat je maaltjes allemaal bevatten. Erg handig voor een gezond voedingspatroon, of als je voor je gezondheid een speciaal dieet moet volgen!

De drie verschillende camera’s zijn via je smartphone gekoppeld aan een database, en bepalen via beeldherkenning wat je op je bordje hebt liggen. In het bord zelf zitten drie kleine sensoren die het gewicht van het eten bijhouden. Door deze informatie aan elkaar te koppelen krijg je dus een behoorlijk goed beeld van het aantal calorieën dat je tot neemt.

Een calorieënteller is al behoorlijk handig, maar het bord houdt ook bij of je geen belangrijke voedingstoffen mist, zoals vitaminen, of juist te veel zout nuttigt! Zo coachen de SmartPlate en je smartphone je eetgedrag.

Stamppot

Het idee vinden we op zich erg handig, maar we vragen ons wel af hoe de SmartPlate reageert op typisch Nederlandse kost als bijvoorbeeld stamppot. Hier zitten verschillende ingrediënten in, en de recepten variëren behoorlijk. Volgens de makers vraagt het bord je in dat geval om hulp: op je smartphone voer je dan in wat er allemaal in zit. Een zwak punt lijkt ons dat je ontbijt en avondeten natuurlijk niet het hele verhaal zijn. Wat je overdag snackt speelt natuurlijk ook een grote rol.

SmartPlate wordt op dit moment gefinancierd via Kickstarter: het is de bedoeling dat het slimme bord in de zomer van 2016 verschijnt. SmartPlate is te pre-orderen vanaf 88 euro, meer informatie vind je hier.

Reageer op artikel:
SmartPlate: slim bord checkt wat jij op een dag allemaal eet
Sluiten