Sam Dille
Sam Dille Apps 16 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Smartwatch kopen? Zo vind je altijd en overal de juiste voor jou

In een markt die wordt overspoeld met opties, kan het kiezen van een nieuwe smartwatch een flinke klus zijn. Want waar moet je precies op letten en hoe geef je prioriteit aan verschillende functies? Wij helpen je op weg met een uitgebreid stappenplan.

Voor we beginnen is het belangrijk om te onthouden dat de nieuwste smartwatch niet altijd de beste keuze is. Apple- en Galaxy-horloges zijn geweldig, maar lang niet elke gebruiker heeft al die flitsende features nodig. Daarnaast worden sommige functies als nieuw bestempeld, terwijl dit in de praktijk tegenvalt. Laat je daarom goed informeren voordat je onnodig veel geld uitgeeft.

Hoe ga je de smartwatch gebruiken?

Elke smartwatch-eigenaar gebruikt het apparaatje op een andere manier. Het is dus niet gek dat voor elk type gebruiker er een ander virtueel horloge geschikt is. Bedenk daarom van tevoren goed voor welk doeleinde je een smartwatch gaat gebruiken. De meeste consumenten zijn te verdelen in drie simpele categorieën: de casual sporter, de atleet en de communicator. Binnen elke categorie zijn verschillende factoren van belang bij de aanschaf van het virtuele horloge. Voor een casual sporter is bijvoorbeeld laagdrempelige activity tracking erg belangrijk, terwijl een atleet meer heeft aan een geavanceerde lichaamsmeter. Een communicator heeft juist behoefte aan een goede spraakbediening en ondersteuning voor telefoongesprekken.

Casual sporter
Ben jij een casual sporter? (Afbeelding: Filip Mroz/Unsplash)

Wat is je budget?

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat je geen enorm bedrag hoeft uit te geven om een krachtig apparaat mee naar huis te nemen. De gemiddelde smartwatch valt ergens in de prijsklasse van 150 tot 400 euro. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de meeste modellen vallen binnen deze tarieven. Gelukkig investeer je tegenwoordig in een apparaat dat lang meegaat. Smartwatches hoeven namelijk niet jaarlijks te worden vervangen, omdat veel bedrijven softwareondersteuning bieden aan oude apparaten.

Samsung Galaxy Watch 4
De Samsung Galaxy Watch 4 heeft een vraagprijs van ongeveer 159 euro. (Afbeelding: Samsung)

Welk besturingssysteem moet jouw smartwatch hebben?

Voordat je een smartwatch aanschaft, moet je goed nadenken over welk ecosysteem compatibel is met je smartphone. Een Apple Watch is bijvoorbeeld alleen handig voor iOS-gebruikers, terwijl de Samsung Galaxy Watch 4 iOS-klanten links laat liggen. Het laatste wat je wilt is een apparaat kopen dat niet te verbinden is met je smartphone. Trouw blijven aan je huidige besturingssysteem is de meest betrouwbare optie en zorgt voor de beste gebruikerservaring. Aan de andere kant zijn er ook een aantal merken, zoals Garmin en Fitbit, die te gebruiken zijn met een hoop verschillende ecosystemen. Welke besturing jouw potentiële smartwatch ondersteunt staat meestal aangegeven op de verpakking. Daarnaast kun je dit online controleren op de website van de fabrikant.

Nu je weet waar je op moet letten, is het tijd om je te verdiepen in verschillende modellen. Wat dacht je van deze stijlvolle smartwatch

De Norm 1 is een smartwatch met een verborgen OLED-scherm

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Smartwatch kopen? Zo vind je altijd en overal de juiste voor jou
Sluiten