Amerikaanse providers stappen in 2020 over op nieuwe SMS-standaard RCS

De vier grootste providers van de Verenigde Staten hebben besloten volgend jaar RCS uit te rollen, als grote vervanger van de SMS. De afkorting staat voor Rich Communication Services. Samen vormen de providers het Cross-Carrier Messaging Initiative (CCMI).

Alle vier de grote providers in Amerika РAT&T, Verizon, T-Mobile en Sprint Рhebben bekendgemaakt het Cross-Carrier Messaging Initiative (CCMI) op te richten. Dit initiatief heeft als doel SMS te vervangen met RCS: Rich Communication Services. Volgend jaar moet er een nieuwe app komen voor Android die waarschijnlijk de standaard SMS-app vervangt op toestellen die gekoppeld zijn aan één van deze netwerken.

Nieuwe RCS-app

De nieuwe RCS-app gaat alle eigenschappen van de SMS-vervanger ondersteunen. Zo kunnen gebruikers zien wanneer iemand typt, kunnen afbeeldingen in hoge resolutie verzonden worden en komen er meer opties aan voor groepsgesprekken. Ook moet er ondersteuning zijn voor het globale profiel van de nieuwe standaard, die elders op de wereld gebruikt wordt.

In een verklaring tegenover The Verge heeft vertegenwoordiger Doug Garland gezegd dat er ook samengewerkt wordt met ge√Įnteresseerde partners, zoals Samsung en Google. Mogelijk betekent dit dat je ook andere apps met RCS aan boord kunt gebruiken, zoals Android Messages (in Nederland bekend als Android Berichten).

Google Pixel 3 XL

Opvallend is dat Google afwezig is in de persberichten die uitgezonden zijn, terwijl de zoekmachinegigant tot nu toe eigenlijk de enige voorstander van RCS was. Wel heeft Google gereageerd met de mededeling dat het bedrijf blij is te zien dat deze Amerikaanse providers eindelijk RCS gaan ondersteunen.

Problemen met RCS

Momenteel zijn er echter nog vier problemen met de nieuwe standaard. Weinig providers ondersteunen hem, bijvoorbeeld. En als RCS wel ondersteund wordt, dan wordt er vaak geen rekening gehouden met het universele profiel. Bovendien is er geen versleuteling van eind-tot-eind aanwezig (en kunnen overheden mogelijk meekijken) en doet Apple er verder niets mee.

Het CCMI hoopt de eerste twee punten snel aan te kunnen pakken door nauwer samen te werken. Over privacy zegt het initiatief nog weinig, maar geeft wel aan een “veilige ervaring” aan te willen bieden. En wat Apple betreft: die bal ligt bij de iPhone-maker.

Sprint

Reageer op artikel:
Amerikaanse providers stappen in 2020 over op nieuwe SMS-standaard RCS
Sluiten