David van Benthem
David van Benthem Apps 20 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Snapchat introduceert twee technologisch indrukwekkende filters

Snapchat is één van de populairste social media kanalen van dit moment. Vooral onder jongeren en blijkbaar zijn ze gek op filters, want er blijven maar nieuwe bijkomen. Vanaf nu kun je met de app net doen alsof de straten zijn ondergelopen met water of kolkende lava.

Om de filters, die ook wel ‘lenses’ worden genoemd, mogelijk te maken gebruikt het sociale medium augmented reality (AR). AR legt over de werkelijkheid een laagje visuele werkelijkheid. In dit geval is die visuele werkelijkheid dus hoogstaand water of stromend lava.

Voorloper met kunstmatige intelligentie

Snapchat is op het gebied van AR een echte voorloper. Veel filters van Snapchat maken gebruik van AR toepassingen. Ze kunnen je gezicht vervormen of grote veranderingen aanbrengen in het landschap om je heen.

Voor de twee nieuwe toepassingen worden verschillende vormen van kennis gebruikt. Een daarvan is machinaal leren, waarbij je kunstmatige intelligentie zo toepast dat algoritmes zelf verbanden leren te herkennen.

De techniek achter de filters van Snapchat

Een andere tool die gebruikt wordt is het segmenteren van datgene dat in beeld gebracht wordt. Segmenteren houdt in dat het beeld wat je camera vastlegt in verschillende kleine stukjes data wordt geknipt. Zo kan een programma makkelijker de data analyseren en leren herkennen. Doordat Snapchat met de filters segmentatie technologie toepast, worden bepaalde vormen snel herkend en weet het programma wat de betekenis is van die vormen.

Zodra je een van de filters in gebruik neemt, probeert de app met deze technologie zo snel mogelijk de grond te herkennen. Vervolgens wordt die grond in lava of water veranderd. Verschillende details zoals rook en waarschuwingsbordjes moeten in het geval van het stromende lava de AR nog echter laten voelen.

snapchat filter lenses ar lava water
De ‘lenses’ van Snapchat in beeld.

Problemen met weinig licht

De filters van Snapchat werken nog niet altijd perfect. Zodra je in plekken met weinig licht bent of in een omgeving met veel objecten kan het programma fouten maken.

Snapchat maakt de filters met Lens Studio. Het bedrijf stelt dat het overweegt om de technologie voor de filters in de toekomst openbaar te maken. De toegevoegde filters laten nu al zien dat er achter iets grappigs een bijzonder combinatie van technologie kan zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Snapchat introduceert twee technologisch indrukwekkende filters
Sluiten