Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 25 mei 2019

Snapchat: met deze tool werden gebruikers bespioneerd

Snapchat heeft altijd gepronkt met haar privacyvriendelijkheid. Het ironische is dat dit aspect nou juist hetgeen is waar het platform regelmatig kritiek over krijgt. Dit blijkt nu terecht te zijn, aangezien een aantal anonieme medewerkers onlangs hebben laten weten dat er niet altijd even netjes met privégegevens is omgegaan.

Snapchat: medewerkers misbruikten tool

Social media platform Snapchat is met name populair vanwege de vermeende privacyvriendelijkheid. Dit omdat gebruikers ervoor kunnen kiezen dat bepaalde foto’s en video’s zichzelf achteraf automatisch weer verwijderen. Toch is nu naar buitengekomen dat ook bij Snapchat niet altijd even zorgvuldig te werk wordt gegaan.

Binnen het bedrijf maakt men gebruik van SnapLion, een tool waarmee persoonlijke data van gebruikers achterhaald kan worden. Mits daarvoor een goede reden was natuurlijk. De bedoeling hiervan was namelijk om zaken als pesten en intimidatie te kunnen opsporen en tegengaan. Al blijkt nu dat er ook misbruik van is gemaakt.

Met SnapLion kunnen onder andere locaties, telefoonnummers, mailadressen maar ook snaps die nog niet automatisch verwijderd zijn verkregen worden. Deze tool had daarom eigenlijk alleen toegankelijk mogen zijn voor medewerker die het daadwerkelijk nodig hadden.  Een aantal anonieme medewerkers heeft nu dus gelekt dat dit echter niet altijd het geval was. Exacte details werden echter niet prijsgegeven.

Snapchat zelf ontkent het voorval. Buiten de gelekte mails zou er verder ook weinig bewijs zijn. Toch zei voormalig Facebook medewerker Alex Stamos ooit zei dat ”gebruikers zich moeten beseffen dat alles dat niet encrypted is ooit door anderen bekeken kan worden”.

Facebook en Instagram

Snapchat blijkt helaas niet het enige social media platform te zijn dat de laatste tijd de fout in is gegaan. Ook Facebook en Instagram kunnen er wat van. Zo wisten hackers onlangs privégegevens te achterhalen via de browserversie van Instagram. Daarbij ligt Facebook al jaren onder vuur als het gaat om het omgaan met de persoonlijke gegevens van gebruikers.

Reageer op artikel:
Snapchat: met deze tool werden gebruikers bespioneerd
Sluiten