Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 4 dec 2018

Dit is wat je moet weten over Qualcomm’s aankomende Snapdragon 855 chipset

Dit jaar werden de meeste vlaggenschip toestellen uitgerust met Qualcomm’s Snapdragon 845 chipset, maar het nieuwe jaar staat alweer bijna voor de deur en dat betekent dat de chipmaker weer klaar moet staan met iets nieuws. Nu zien we al maanden geruchten opduiken over de opvolger van de 845 en dat wordt uiteraard (waarschijnlijk) de Snapdragon 855. Dit is wat we tot nu toe weten over de nieuwe chipset.

Snapdragon 855 of iets anders?

Hoewel Qualcomm zelf nog niks officieels heeft losgelaten over zijn nieuwe chipset, weten we dat ze ermee bezig zijn door onder andere verschillende referenties ernaar op LinkedIn pagina’s van Qualcomm’s ingenieurs. Intern zou ernaar worden verwezen als zijnde de SDM855, terwijl de Snapdragon 845 de modelnaam SMD845 had. Logischerwijs zou de nieuwe chipset dus onder de naam Snapdragon 855 moeten gaan, maar zoals gezegd zijn er nog geen officiële berichten.

Qualcomm Snapdragon 855

Efficiënter en sneller

Elk jaar verwachten we natuurlijk weer dat de nieuwe chipset een stuk sneller en efficiënter werkt dan zijn voorganger. Dat lijkt met de Snapdragon 855 in ieder geval te gaan gebeuren. Waar de 845 nog op een 10nm process wordt gemaakt, zou de Snapdragon 855 een 7nm behandeling krijgen. Zoals gezegd is nog niks bevestigd door Qualcomm, maar een 7nm proces lijkt waarschijnlijk aangezien ook Qualcomm’s X24 modem een 7nm proces gebruikt. Twee andere chipsets die op een 7nm process zijn gebouwd zijn overigens Apple’s A12 Bionic chip en Huawei’s Kirin 980. Verwacht wordt verder dat de chip een octa-core CPU design krijgt met een high-performance core, drie gebalanceerde cores en vier cores voor lichtere taken. Die X24 modem met ondersteuning voor 2Gbps snelheden zouden we trouwens mogelijk ook terugzien bij de Snapdragon 855.

Qualcomm Snapdragon Huawei vingerafdrukscanner

5G connectiviteit?

Als we inderdaad de X24 modem terugzien in de nieuwe chipset, zou de chip in principe geen 5G connectiviteit ondersteunen. Volgend jaar zouden er echter verschillende toestellen op de markt verschijnen die wel 5G netwerken ondersteunen. In een rapport van het Japanse bedrijf Softbank werd er een mogelijk scenario geschetst van hoe we mogelijk toch de Snapdragon 855 zullen zien verschijnen in 5G toestellen. Deze zou namelijk gecombineerd worden met Qualcomm’s X50 modem, welke wel 5G netwerken ondersteunt. Binnen het 5G bereik van je provider zou je toestel dan gebruik maken van de X50 en daarbuiten terugvallen op de ingebouwde X24 modem.

Dat is voorlopig wat we weten over de nieuwe chipset, maar de wereld kennende zullen er gauw wat meer dingen worden gelekt. Over Samsung’s aankomende Galaxy S10 wordt er in ieder geval volop informatie gelekt en mogelijk zijn onlangs de eerste echte renders naar buiten gekomen. Overigens krijgt de S10 in de VS hoogstwaarschijnlijk ook de Snapdragon 855. In Nederland zullen we aan de andere kant te maken krijgen met de Exynos 9820.

PhoneArena

Reageer op artikel:
Dit is wat je moet weten over Qualcomm’s aankomende Snapdragon 855 chipset
Sluiten