Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 16 januari 2019

Eerste benchmarks van chip Galaxy S10 en OnePlus 7

Qualcomm is, sinds de haar eigen onthulling, muisstil geweest de afgelopen maanden over haar nieuwe Snapdragon 855. Waar je misschien zou verwachten dat het veel details onthuld en reclame maakt voor haar nieuwe chipset, was de producent vrij tam. Dit zorgde voor een aantal bezorgde gezichten, omdat het idee gewekt werd dat de chip misschien nog helemaal niet klaar was voor een lancering. Maar nu de eerste benchmark resultaten naar buiten zijn gebracht, kunnen we opgelucht ademhalen. 

Eerste benchmark resultaten Snapdragon 855

De nieuwe Snapdragon 855 chip zal komend jaar in bijna elke high-end smartphone op de markt te vinden zijn. Het is dus maar te hopen dat het precies datgeen gaat bieden wat Qualcomm zegt dat het biedt. Sinds de onthulling van de 855 in december is de producent muisstil geweest, wat eigenlijk best zorgelijk te noemen is. Het leek zelfs alsof Qualcomm zelf nog niet klaar was van de lancering van de chip. Maar nu het embargo op benchmarks en data opgeheven is, kunnen we opgelucht adem halen. De eerste Snapdragon 855 benchmarks tonen indrukwekkend prestaties.

XDA heeft de eerste benchmark tests gedraaid met de Snapdragon 855. Aangezien de chip nog in geen smartphone te bekennen is, moesten de beste mensen gebruik maken van Qualcomm’s eigen vergelijkingsapparaat. Deze beschikt over 6GB RAM geheugen en draait op Android 9 Pie. Om de resultaten te meten legde XDA dit toestel naast de Google Pixel 3 XL en de Honor Magic 2. Dat eerste toestel draait op 4GB RAM en dat tweede op 8GB RAM. Terwijl dit op het gebied van hardware misschien geen eerlijke strijd is, is het doel om de Snapdragon 855 tegenover de Huawei Kirin 980 te leggen.

Benchmark Snapdragon 855

Veelbelovende resultaten

Zoals je hierboven kunt zien weet de Snapdragon 855 prima naar verwachting te presteren. Volgens de tests van onder andere AnTuTu, 3DMark, PCMark en GFXbench doet de Snapdragon 855 het aanzienlijk beter dan de Snapdragon 845. Een fijne bevestiging welke overigens alles behalve verrassend is wanneer je bedenkt dat beide chips van dezelfde producent vandaan komen. De grote verrassing zit hem in de vergelijking met de Kirin 980 chip.

Je kunt niets anders zeggen dan dat de Snapdragon 855 het daadwerkelijk wint van de Kirin 980, maar het verschil is minder groot dan we dachten. Sterker nog: het verschil valt eigenlijk best tegen. Iets wat in de ogen van de Snapdragon fans misschien niet heel positief is, maar voor de gebruikers van Huawei zeker een voordeel is. Uit de test blijkt dat Huawei helemaal niet zo ver achterligt als we in eerste instantie misschien verwachtte. Het enige grote verschil zit hem in de graphics, de Kirin 980 laat daar flink wat steken vallen in de benchmarks.

Honor Magic 2 preview design

Terwijl Qualcomm de strijd met beide toestellen dus makkelijk wint, heeft het niet perse haar machtspositie die het jaren heeft gehad. Zo zit de Kirin 980 chipset in de vrij goedkopen Honor Magic 2, wat impliceert dat Huawei hard op weg is naar krachtigere chips. De prestaties van de Snapdragon 855 zijn dus gewoon indrukwekkend te noemen, maar dat Qualcomm het met het jaar lastiger gaat krijgen mag duidelijk zijn.

Reageer op artikel:
Eerste benchmarks van chip Galaxy S10 en OnePlus 7
Sluiten