Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 5 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Snapdragon 865 biedt verbeteringen voor 5G, camera en gaming

Chipfabrikant Qualcomm heeft de Snapdragon 865 aangekondigd. Dit is de vlaggenschip-processor die we vanaf begin volgend jaar in smartphones tegenkomen. Uiteraard zijn er een hoop verbeteringen, voornamelijk op het gebied van prestaties, camera en gaming.

5G is één van de belangrijkste steunpilaren voor Qualcomm de komende tijd. De nieuwe Snapdragon 865 wordt daarom gekoppeld aan de eerder aangekondigde X55-modem van het bedrijf. Die modem heeft hoge download-snelheden (tot 7 gigabits per seconde) en ondersteunt 5G-frequenties onder de 6 GHz. Dat is belangrijk, zodat fabrikanten en providers kunnen profiteren van een breed scala aan snelheden en mogelijkheden. Onder de 6 GHz kunnen toestellen gekoppeld worden aan bijvoorbeeld het snellere mmWave.

Snapdragon 865: 25 procent sneller

Opvallend is echter dat de modem niet in de Snapdragon 865 gebouwd zit, zoals dat wel bij de vorige versie het geval was. Wel ondersteunt de 865 vanuit zichzelf wifi 6, de volgende generatie wifi. Daarnaast is de chipset 25 procent sneller ten opzichte van de chip van vorig jaar en moeten de grafische prestaties, voor onder meer games, ook 25 procent beter zijn.

Qualcomm Apple
(Bron: Qualcomm) (Afbeelding: Qualcomm)

Daarnaast is er een nieuwe beeldsignaal-verwerker. Die verwerker kan tot 2 gigapixels per seconde aan data aan, waardoor er veel meer mogelijkheden op gebied van fotografie ontgrendeld kunnen worden. Zo kunnen telefoons foto’s maken in 200-megapixel, kunnen video’s in 8k opgenomen worden en is er ondersteuning voor slowmotion-video’s in 960 frames per seconde (in een resolutie van 720p). Daarnaast kunnen video’s opgenomen worden in Dolby Vision HDR. Nu is het aan de fabrikanten om hier hardware voor aan te leveren.

Snapdragon 865: gaming en AI

De Qualcomm Snapdragon stelt games in staat beelden in 144 beeldjes per seconde te verversen, wat moet zorgen voor een enorm soepele game-ervaring op je smartphone. Dat is vergelijkbaar met de duurdere gaming-monitoren.

Verder morgen we verbeteringen op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie) verwachten. De vijfde generatie van dit platform, de Qualcomm AI Engine, moet twee keer zo krachtig zijn als het platform van vorig jaar. Ook moet die zo’n 35 procent energiezuiniger zijn.

De 865 krijgt biedt tevens toegang tot de Qualcomm Sensing Hub. Met de hub is het mogelijk dat de telefoon gebruikt kan worden in combinatie met stemassistenten, zonder dat dat veel energie kost (minder dan 1 watt). De eerste telefoons met de chipset aan boord worden begin 2020 verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Snapdragon 865 biedt verbeteringen voor 5G, camera en gaming
Sluiten