Noise cancellation in alle oortjes: Qualcomm maakt het mogelijk

Qualcomm gaat een nieuw paar Bluetooth chips presenteren die zijn bedoeld voor draadloze oortjes. Verwacht wordt dat de oortjes onder meer ‘hybrid active noise cancellation’ gaan ondersteunen.

De chips dragen de naam QCC514x en QCC304x. Beiden ondersteunen de TrueWireless Mirroring technologie van Qualcomm. Dat maakt veel mogelijk, zoals betere connectiviteit en dus ook een vorm van noise cancellation.

Meer dan alleen noise cancellation

De Mirroring technologie zorgt ervoor dat de verbinding tussen je telefoon via maar een enkel oortje verloopt. Vervolgens wordt de verkregen informatie bij dat oortje als het ware ‘gespiegeld’ naar het andere oortje. Daardoor is er minder synchronisatie nodig voor een goede connectie.

En wat handig aan deze technologie is, is dat je zonder problemen het ene of het andere oortje uit kan doen. Waar je oortje ook is, als hij is ingeschakeld kan hij zonder problemen de data doorgeven. Ook zorgt het systeem ervoor dat een paar oortjes als een enkel paar wordt gezien en niet als twee losse systemen.

De ingebouwde actieve noise cancelling heeft als gevolg dat goedkopere oortjes ook deze functie kunnen aanbieden. Daarbij lijkt er ook ondersteuning te zijn voor een modus waarbij je oortjes het omgevingsgeluid versterken. Zo zou je goedkopere oortjes dus ook als een verkapte gehoorapparaat kunnen gaan gebruiken. Qualcomm stelt tevens dat de nieuwe chips zuiniger zijn en, zelfs met noise-cancellation aan, langer meegaan.

Samsung Galaxy S20 Galaxy S10
Veel Android toestellen maken gebruik van de chips van Qualcomm. (Afbeelding: Dominick Vietor /WANT)

De verschillen

Tussen de QCC514x en de QCC304x zit het verschil bij de spraakassistent. Zo biedt de duurdere QCC514x een spraakassistent die altijd luistert zodra hij met een commando wordt geactiveerd. De goedkopere QCC304x moet daarentegen met een handeling op je oortje geactiveerd worden.

Interessant aan deze ontwikkeling is dat actieve noise cancelling echt betaalbaar gaat worden. Nu betaal je voor draadloze oortjes met actieve noise cancelling vaak nog honderden euro’s. Natuurlijk is het nog afwachten tot de echte eindproducten, maar dit nieuws is zonder meer veelbelovend.

Ben je op zoek naar een goede koptelefoon? Lees dan dit artikel.

Reageer op artikel:
Noise cancellation in alle oortjes: Qualcomm maakt het mogelijk
Sluiten