Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 21 dec 2017

Je bent niet asociaal als je geen social media apps gebruikt

Social media biedt ons de mogelijkheid om met anderen te verbinden en op een gemakkelijke manier contacten te onderhouden. Op de verschillende apps die we hebben delen we echter vrijwel dezelfde informatie met elkaar. Snapchat, WhatsApp, Instagram, Facebook: kan dat niet een tikkeltje minder?

Veel social media, weinig verschillende informatie

De jaren nadat het internet zijn intrede had gemaakt werd het internet voornamelijk gebruikt door mensen om anonimiteit op te zoeken. Jongeren hoefden gênante vragen niet meer aan hun ouders te stellen en anderen gebruikten het internet om zich te onttrekken aan de sociale druk in hun fysieke omgeving. Tegenwoordig is dit ongeveer 180-graden gedraaid: het internet wordt steeds vaker gebruikt om te socialiseren en om vriendengroepen uit te breiden.

Instagram

Een van de grote bijdragers aan dit laatste is de groei van sociale media en het aanbod van online messengers. Het aantal social media-apps is enorm, en ook al sta je er niet dagelijks bij stil, het aantal waar je zelf gebruik van maakt is waarschijnlijk ook niet op een hand te tellen: WhatsApp, Messenger, Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube, Twitter, en voor de vrijgezellen onder ons zijn ook Happn en Tinder populaire apps waarop gezocht wordt naar sociaal contact.

Deze verschillende apps hebben vaak verschillende functies en gebruik je voor verschillende doeleinden. Toch hebben de meeste van deze apps steeds meer met elkaar gemeen door de sterke concurrentie tussen de platforms. Daarnaast gebruikt het merendeel van je sociale omgeving waarschijnlijk dezelfde social media-apps. Daardoor is de informatie die je krijgt en het contact dat je via de verschillende apps hebt maar weinig gevarieerd; er is weinig verschil tussen een foto van iemands gigantische schaal sushi op Instagram, of een foto op WhatsApp over over deze exact dezelfde schaal sushi. Heb je daar serieus 5 verschillende apps voor nodig?

De FOMO is real

De FOMO die veel mensen ervaren wanneer ze denken aan het verwijderen van één van de social media apps lijkt dan ook niet erg logisch, aangezien je ook met een of twee apps wel op de hoogte kunt zijn van je sociale contacten. Als puntje bij paaltje komt is dat ook niet afhankelijk van een app, maar van hoe actief je zelf aan het socialiseren bent. De mate waarin mensen socialiseren via deze apps is volgens veel wetenschappelijke onderzoeken afhankelijk van bepaalde persoonlijkheidskenmerken zoals avontuurlijkheid en extrovert zijn.

social media

Extroverte mensen zijn bijvoorbeeld actiever op social media-apps en lijken daar meer sociable te zijn. Hé, dit komt bekend voor. Is het offline vaak ook niet zo dat extroverte mensen zich gemakkelijker lijken te mengen in sociale situaties?

Daarnaast laten verschillende onderzoeken zien dat het gebruik van social media-apps ook positief is gelinkt aan emotionele instabiliteit. Het gebruik van de apps neemt deze emotionele instabiliteit alleen niet weg. Social media-apps maken je geen socialer persoon, maar ze kunnen je wel het gevoel geven socialer te zijn. Dat is nogal een verschil.

Verschil op social media moet er zijn

Iemands persoonlijkheid heeft invloed op zijn of haar social media-gebruik. In een vriendengroep zitten vijf, tien of misschien vijftien verschillende persoonlijkheden. Het is niet logisch om van al die verschillende mensen te verwachten dat ze de apps op dezelfde manier (en met dezelfde frequentie) gebruiken. Sommige apps zijn handig of betekenisvol voor de een, en betekenen niets voor de ander.

Instagram

Mensen gebruiken social media-apps voor verschillende redenen. Als social media-apps jou geen sociale voldoening geven, waarom zou je er dan ruimte op je smartphone aan verspillen? Als je niet weet wat je mist, dan kun je het ook niet missen.

Naast social media-apps zijn er uiteraard nog veel andere apps om je smartphone mee te vullen. Zo heeft Google Foto’s een toffe nieuwe functie en is de Can’t Talk-app er voor iedereen die even niet gestoord wil worden. Check hier waar je deze apps (en nog een aantal andere toppers) kunt downloaden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Je bent niet asociaal als je geen social media apps gebruikt
Sluiten