Onderzoek bewijst verband tussen social media en verminderde emoties
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2Fcourtney-clayton-xJ6UlIIl-jQ-unsplash.jpg)
De manier waarop we met elkaar communiceren is de laatste jaren sterk veranderd. De opkomst van social media heeft daar een grote rol in gespeeld. Het is gemakkelijker geworden om veel contacten te onderhouden, maar zijn we ook socialer geworden? Als je het aan oudere generaties vraagt dan zullen zij deze vraag met ‘nee’ beantwoorden. O, die goede oude tijd.. Maar ook de wetenschap zegt dat wie voorkeur geeft aan communicatie via technologie op een emotioneel niveau minder sterk functioneert.
Wat doet social media met hoe jij je emoties ervaart?
In de laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de (negatieve) effecten van social media en online communicatie op onze emotionele en sociale gesteldheid. Een recent onderzoek van wetenschappers van Hunter College van de City University of New York, en van de New York University Lagone School of Medicine, is dieper ingedoken op de sociaal-emotionele impact van online communicatie. Volgens onderzoeker Sarah Myruski heeft online communicatie invloed op hoe we onze emoties managen, ervaren en uiten.
Omdat social media en online communicatie op deze schaal iets is van de laatste jaren, zijn er nog veel vragen onbeantwoord over de effecten er van. Volgens sommige onderzoekers kan online communicatie leiden tot sociale isolatie en depressie. Anderen beweren juist dat het ons sociale leven een boost kan geven. Deze beweringen liggen nogal uiteen, maar dat wil niet zeggen dan een juist is en de andere onjuist. Het laat wel duidelijk zien dat meer onderzoek naar de effecten van online communicatie welkom is.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2Fcourtney-clayton-xJ6UlIIl-jQ-unsplash.jpg)
Passief lurken of liken, commenten en sharen: welke kies jij?
Het recente onderzoek dat is gepubliceerd in Psychological Reports bekeek de connectie tussen het gebruik van online communicatie en emotionele gevoeligheid. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat mensen die online communicatie verkozen over face-to-face communicatie meer moeite hadden om hun emoties te reguleren. Daarnaast laat het onderzoek zien dat mensen die Facebook actief gebruiken om te communiceren emotioneel rijker zijn dan mensen die alleen passief op het sociale netwerk aan het lurken zijn.
Net als in ieder wetenschappelijk onderzoek kent ook dit onderzoek zijn beperkingen. Zo is er samenhang gevonden tussen bepaald gedrag en een bepaalde emotionele gesteldheid. Dit resultaat kan alleen niet worden verklaard als een oorzaak-gevolg relatie. Ondanks deze en andere beperkingen die verder in het onderzoek worden uitgelegd, biedt dit onderzoek wel een goede basis voor vervolgonderzoek.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2FEmoji-.jpg)
Myruski benadrukt in haar onderzoek dat mensen op een bewuste manier moeten omgaan met social media en online communicatie. Een boodschap die we tegenwoordig steeds vaker horen. Maar Myruski mag dit punt van ons wel maken. Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat de activiteit die iemand op social media uitvoert wel degelijk uitmaakt. Actief social media gebruik kan iemands emotionele gesteldheid een boost geven. Maar passief gebruik van social media kan je emotionele gesteldheid een dip geven. Iets om in je achterhoofd te houden wanneer je weer eens tien minuten lang starend door je Instagram feed aan het scrollen bent.