Daniel Koster
Daniel Koster Apps 9 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Hun goed recht of idioot: de Verenigde Staten wil je sociale media wachtwoorden

Bestaat online privacy nog? Het is een vraag die wij onszelf steeds vaker stellen. Dat is niet zomaar. Hedendaagse ontwikkelingen zorgen ervoor dat wij er steeds meer naar neigen te accepteren dat we online altijd en overal worden gevolgd. Of is dat te idioot voor woorden?

Laten we starten met twee recente voorbeelden. Ten eerste kort de aftapwet. Daar is gisteren met een kamermeerderheid voor gestemd. De AIVD mag hierdoor meer data van je aftappen en dit langer opslaan. Dit terwijl de details nog onduidelijk zijn. Hmm, in Nederland is onze privacy al ver te zoeken.

sociale media wachtwoorden

Lever maar in die sociale media wachtwoorden

Maar de Verenigde Staten zou de Verenigde Staten niet zijn als ze nóg een stapje verder gingen. Waar we het in Nederland hebben over het langer bewaren van je digitale stappen en meerdere internetverbindingen tegelijk aftappen (en dat bij critici zorgen opwekt), is dat niet genoeg voor Amerika.

In de Verenigde Staten wordt nu gesproken over het verplicht vrijgeven van je sociale media wachtwoorden. Het kan dan zo zijn dat jij je wachtwoorden moet overdragen aan de overheid van de Verenigde Staten als je het land in wilt.

Our way or the highway

Natuurlijk is dit een wereld van ‘vrije wil’. Jij kunt ook aangeven dat je dit niet wilt doen. Dan kom je het land alleen niet in en word je op de volgende vlucht terug naar huis gezet. Dat is in ieder geval wat door John Kelly, ‘Homeland Security Secretary’, wordt gesteld.

Hij stelt ook dat dit met name is bedoeld voor mensen die uit de landen komen waar Donald Trump een immigratieverbod voor opstelde. Dat is al niet oké. Dat deze regel ook voor mensen uit andere landen kan worden gebruikt maakt het verhaal nóg erger (waar dat al bijna niet mogelijk is).

Geen wet (voor nu)

Gelukkig is dit (nog) geen wet, maar enkel een voorstel van een belangrijke persoon binnen Homeland Security. Wel laat ook dit voorval zien dat we leven in een wereld waar het algemeen belang voorgaat. Waar jouw privacy er steeds minder toe doet.

Waar overheden het normaal vinden dat ze in jouw persoonlijke gegevens mogen rondneuzen. En waar overheden dit vooral essentieel vinden om de veiligheid van de rest te kunnen waarborgen. Maar ja, wij maken ons wel écht zorgen.

Baart zorgen

Je weet niet meer wat er met jouw gegevens gebeurt. Wie er over je schouder zit mee te kijken terwijl jij je op het internet begeeft. Het ergste hierbij is wat er met die data kan gebeuren. Wat als iemand bij de overheid of een hacker deze data te pakken krijgt.

Dan beschikt ‘ie plots over allerlei persoonlijke informatie van jou. Met wie jij berichten, persoonlijke foto’s en video’s uitwisselt en meer. Wat diegene daar vervolgens mee kan doen? Daar willen we liever niet over nadenken.

Social Media

Privacy, bestaat dat überhaupt nog wel?

Kortom: privé is privé, maar op het internet geldt dit niet meer. Dat zie je aan de aftapwet en het idee uit de Verenigde Staten omtrent je sociale media wachtwoorden. Wat wij er nog tegen kunnen doen? In je achterhoofd houden dat er altijd iemand kan meekijken. Je zo gedragen op het internet zoals je in het normale leven doet.

Dat betekent dus geen ‘gekke dingen’ roepen, onthullende foto’s (met je gezicht erop) rondsturen of geheimen online delen. Dat kan je namelijk duur komen te staan. Het zijn ook kleine dingen als geen ‘gratis’ e-mail gebruiken, je smartphone beveiligen en je op andere manieren tegen hackers beschermen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hun goed recht of idioot: de Verenigde Staten wil je sociale media wachtwoorden
Sluiten