Solliciteren als Steve Jobs: dit was zijn allereerste sollicitatie

Dat het uiteindelijk goed is gekomen met Steve Jobs weten we allemaal. Gelukkig is het de man gelukt om zijn eigen bedrijf succesvol te maken, want hij lijkt niet echt goed te zijn geweest in het solliciteren bij andere bedrijven. Tenminste, als je af moet gaan op een sollicitatie formulier dat hij in de jaren zeventig heeft ingevuld.

Na zes maanden studeren gestopt

Begin jaren zeventig, in 1972 om precies te zijn, zat Jobs op het Reed College in Portland. Na een half jaar stopte hij echter weer, omdat hij er het nut er niet helemaal van in zag. Jobs wist toen nog niet wat hij met zijn leven wilde doen en kon al helemaal niet bedenken hoe zijn studie hem zou helpen daar wel achter te komen. Hij vond het geen goed idee dat hij met zijn studie al het geld opmaakte, waar zijn ouders hun leven lang voor hadden gespaard. Jobs vertrouwde erop dat het wel goed zou komen en stopte met zijn studie.

Steve Jobs

Of toch niet..

Jobs bleek echter wel leergierig te zijn en bleef toch nog wel rondhangen op de liberal arts universiteit. Nog achttien maanden liep hij daar rond alsof hij een leerling was en volgde allerlei colleges, die hem interessant leken. Gelukkig maar, wat die kennis heeft hem samen met zijn doorzettingsvermogen in innovatieve skills later duidelijk geholpen.

Interessante sollicitatie

Om geld te verdienen was Jobs in die tijd natuurlijk ook op zoek naar een baantje en een oud sollicitatie formulier, geeft de wereld wat meer inzicht over hoe Jobs in die tijd over dingen dacht. Het zou kunnen gaan om een formulier dat nooit is opgestuurd, maar het zou ook een sollicitatie kunnen zijn van iemand die erg veel vertrouwen in zichzelf heeft.

Jobs en Wozniak
Een jonge Steve Jobs en Steve Wozniak

Jobs als Engelse literatuur deskundige

Op het sollicitatieformulier wordt als adres Reed College opgegeven, heeft hij geen telefoonnummer en wordt Engelse literatuur als hoofd onderwerp van zijn studie vermeld. Het gedeelte waar je vorige banen kunt opgeven is leeg. Verder geeft Jobs op wel een rijbewij te hebben, maar op de vraag of hij toegang heeft tot een vorm van transport antwoordt hij: mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Computer en Calculator waren blijkbaar zijn skills. En als speciale kundigheid geeft hij op dat hij een electronics tech en design engineer is. Onderaan het formulier geeft hij dan uiteindelijk wel nog een oude werkgever op, namelijk Hewlett-Packard.

Steve Jobs Sollicitatie

Sollicitatie bij Atari?

Waar Jobs met dit formulier aan het solliciteren was, blijft onbekend. Bovenaan staat namelijk niet ingevuld voor welke positie hij solliciteert. Uiteindelijk is het uiteraard bijzonder goed gekomen met de heer Jobs, maar het is niet waarschijnlijk dat zijn succes aan deze sollicitatie heeft gelegen. In 1974 begon hij bij Atari te werken en wie weet dat het sollicitatieformulier daarvoor was.

In ieder geval zal de bijzondere sollicitatie deze week worden geveild door het veilinghuis RR Auction in Massachusetts Amerika. Verwacht wordt dat het papiertje ruim 40.000 euro zal opbrengen. Of je voor je eigen carrière veel hebt aan Jobs’ sollicitatieformulier is nog maar de vraag. Waar je wel wat aan hebt zijn deze vier belangrijke succeslessen van de Apple medeoprichter.

BGR

Reageer op artikel:
Solliciteren als Steve Jobs: dit was zijn allereerste sollicitatie
Sluiten