Ilona Braam
Ilona Braam Elektrische auto's 23 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Handig: deze elektrische auto kun je draadloos opladen

Elektrische auto’s zien we inmiddels bijna wel van elke automaker verschijnen, maar Electra Meccanica voegt er een speciale twist aan toe. Het bedrijf komt binnenkort namelijk met een compacte Solo EV, waarmee je niet bij een oplaadpaal hoeft te gaan staan om op te laden. Je kunt hem namelijk “gewoon” draadloos opladen.

Qualcomm Halo technologie

Hoewel we Qualcomm vooral kennen van zijn mobiele chipsets, is de chipmaker van alle markten thuis. Gelukkig voor Meccanica, want de automaker gebruikt voor zijn draadloos oplaadbaar autootje Qualcomm’s Halo technologie. Deze wordt inmiddels al toegepast in het Formule E circuit. Hier laadt het echter niet de raceauto’s op, maar zorgt het ervoor dat twee veiligheidsauto’s altijd klaar zijn om in actie te komen mocht dat nodig zijn. De auto’s laden zowel op tijdens het stilstaan, als tijdens het racen naar de plek van onheil.

Solo EV draadloos opladen

Net als met een smartphone

Het werkt eigenlijk hetzelfde als je smartphone, die je op een matje legt om draadloos op te laden. In plaats van een smartphone gaat het nu echter om een auto die op een wat groter matje geparkeerd moet worden. Je zou dus thuis een parkeerplek kunnen hebben waar het oplaadmatje ligt of in de grond is verwerkt. Via het display in de auto zou je precies kunnen zien of je op de juiste plek staat. Als je ‘s avonds thuis komt hoef je dus verder niks meer te doen, dan je auto parkeren en de volgende dag blij zij met een opgeladen auto.

Qualcomm Halo

Langer dan met draad opladen

Hoe lang het opladen met het draadloze systeem precies gaat duren, is nog niet bekend. Met een 220 volt stopcontact zou het ongeveer 3 uur duren en draadloos doe je er over het algemeen wat langer over. De compacte auto komt met een 16,1 kWh lithium-ion batterij en een vol exemplaar zou volgens de makers van de Solo EV in ieder geval goed zijn voor 160 km aan rijplezier.

Opladen tijdens het rijden

Helemaal mooi zou zijn als je je auto op je werk ook op zo’n speciale parkeerplek neer zou kunnen zetten om op te laden voor de terugreis. Of nog beter: wat Qualcomm in de toekomst van plan is. Het doel is namelijk om op publieke plaatsen draadloze oplaadpunten te implementeren en zelfs om strips in de weg te verwerken, zodat je ook tijdens het rijden al meteen kunt opladen.

Solo EV

Hoe duur?

Voorlopig lijkt dat nog een ver van je bed show maar als er de komende paar jaren massaal EV’s op de weg zijn, zou het misschien sneller dan we denken geïmplementeerd kunnen worden. De Solo EV kan op het moment geserveerd worden voor 12.606 euro. Aan het einde van het jaar zouden de EV’s vervolgens beschikbaar moeten zijn. Voor de feature om draadloos op te laden zal er een bedrag bovenop komen, maar hoeveel dat is heeft Electra Meccanica nog niet aangekondigd.

Waar het draadloos opladen van auto’s nog niet echt een ding is, zijn steeds meer mensen gewend aan het draadloos opladen van hun smartphone. In veel auto’s is tegenwoordig al een draadloze oplader ingebouwd en als je een iPhone hebt kun je hem in deze auto’s lekker opladen zonder draad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Slashgear

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Handig: deze elektrische auto kun je draadloos opladen
Sluiten