Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Smartphones 15 november 2019

Sommige Nederlandse Instagram gebruikers zien nu ook geen likes meer

Het krijgen van likes is voor veel mensen een belangrijke reden om op social media te zitten. Maar het kan ook negatieve effecten met zich meebrengen. Daarom is Instagram aan het testen met het verbergen van hoeveel likes een bepaalde post krijgt.

Deze test werd al gedaan in een aantal landen, maar is nu breder getrokken wereldwijd. Daarbij zullen een aantal mensen de likes niet meer zien, terwijl het bij anderen nog wel beschikbaar is.

Instagram test met het verbergen van hoeveelheid likes

Als jij een testpersoon bent, dan zul je niet meer zien hoeveel likes een bepaald bericht heeft gekregen. Enkel de namen van twee personen die dat desbetreffende bericht van een like hebben voorzien. Wel moet het nog altijd mogelijk zijn om te zien hoeveel likes je eigen post heeft gekregen. Dus als dat belangrijk voor jou is, dan is dat nog steeds beschikbaar.

Ikzelf lijk zo’n testpersoon te zijn. Toen ik Instagram opende, zag ik de posts zonder de hoeveelheid likes. Wel zie je nog steeds het aantal reacties, wat een indicatie kan zijn hoe populair een bepaald bericht is. Hieronder een screenshot van mijn smartphone.

Instagram
Instagram zonder likes (Bron: WANT/Jelle van Es)

Met deze aanpassing hoopt Instagram dat er minder gebruikers zijn die enkel posten voor het aantal likes. En dat er meer ruimte komt voor kwalitatieve posts. Tegelijkertijd beseft het bedrijf ook dat er diverse gebruikers afhankelijk zijn van deals die zij maken met adverteerders. Voor hen is een like-indicatie erg belangrijk. Wat dat betreft laat het bedrijf weten dat deze test echt als een test gezien moet worden en het dus nog niet definitief is dat dit de toekomst gaat zijn.

Wil je meer lezen over Instagram? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Sommige Nederlandse Instagram gebruikers zien nu ook geen likes meer
Sluiten