Sonos Amp review: perfecte alleskunner of prijzige overkill?

Smart Home Noah Korevaar 23 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Sonos is haast Apple-achtig in zijn eenvoud. De (slimme) speakers van de Amerikaanse audiogigant zijn makkelijk in te stellen, hebben een strak design en doen precies wat de doorsnee consument ervan verlangt.

Je zou dan ook bijna vergeten dat het bedrijf begon met hardware die juist meer de hi-fi markt aanspreekt. De Connect-lijn van het bedrijf was al jaren aan het verstoffen, tot de Sonos Amp.

Sonos Amp review

Een hi-fi amp die de eenvoud van de Sonos One combineert met de hardware en vormfactor waar de professionele markt om vraagt. Het oude en het nieuwe Sonos gecombineerd, zullen we maar zeggen. Maar levert dat ook een topproduct op?

Wij gingen aan de slag met de Amp in een huishouden vol Sonos One’s, Beam, een platenspeler en een televisie. Allemaal producten die op zichzelf slim en ‘connected’ zijn, maar anno 2020 met alle gesloten ecosystemen is het praktisch onmogelijk om ze allemaal samen te laten werken.

Pittig prijskaartje?

Kan de Sonos Amp dat probleem oplossen? Met een prijskaartje van 699 euro hadden wij in ieder geval hoge verwachtingen. Voor die prijs kun je immers drie keer een Sonos One aanschaffen.

En dat terwijl je dus zelf nog speakers aan de Amp toe moet voegen. Wat bij het uitpakken van de gadget meteen opvalt is dat het apparaat iets compacter is dan zijn voorganger uit 2008, de Connect:Amp.

Veelzijdigheid

Daarmee is de Amp iets subtieler en valt het zwarte doosje op een smaakvolle manier weg in je interieur. De nieuwe vormfactor spreekt echter vooral audiofielen en de professionele industrie aan. Je kunt de Amp namelijk stapelen of in een rack plaatsen.

Daar zul je in je woonkamer als consument geen behoefte aan hebben, maar het onderstreept wel de veelzijdigheid van de Amp.

Aan de voorkant van het matzwarte doosje zitten drie aanraakgevoelige knoppen die je kent van andere Sonos producten, met name de Beam en One. Oftewel, een play/pause-knop en twee volumeknoppen die in andere contexten een andere functie vervullen.

Ports genoeg

Aan de achterkant vind je de ports, die vrijwel gelijk zijn aan die van zijn voorganger. Dan hebben we het over output voor je subwoofer, een HDMI-ingang, een analoge stereo-ingang, ethernet-ports en natuurlijk speaker terminals.

Daarmee is de Amp ‘opener’ dan de andere producten van Sonos. Je hoeft niet per se de prijzige Sub van het merk zelf te kopen. Door de universelere ports kun je een subwoofer naar keuze aanschaffen en verbinden.

Thuisbioscoop

De HDMI-ingang is ook een welkome toevoeging. Daarmee kun je de Amp verbinden met je televisie. Dankzij HDMI-CEC worden je met de AMP verbonden speakers automatisch aan je telvisie gekoppeld, en kun je met de afstandsbediening van je televisie het volume van de Amp aanpassen. Opeens heb je een thuisbioscoop met stereo-geluid, vrijwel zonder gedoe en moeite.

Voor de duidelijkheid: je televisie stuurt dan enkel het geluid naar de Amp, die het vervolgens afspeelt via jouw speakers (en subwoofer) naar keuze.

Verder koppel je jouw Playstation, Apple TV of Chromecast nog gewoon aan je televisie. In die zin blijven de mogelijkheden van de AMP als AV-systeem beperkt, maar de resulterende simpliciteit is juist precies wat de AMP zo goed en toegankelijk maakt.

Phantom centre en vermogen

De Amp ondersteunt 4.0 en 4.1 geluid, waarbij de 0.1 extra voor de subwoofer staat die je kunt koppelen. Dat levert een vol stereogeluid op, ondanks het gebrek aan een centerkanaal. Dat gat tackelt de AMP door middels slimme technologie een phantom centre te creëren. Dat merk je vooral tijdens het kijken van films, waarbij dialoog beter te verstaan is terwijl de bombastische muziek je om de oren vliegt.

De grootste vooruitgang ten opzichte van de Connect:Amp is het extra vermogen: je gaat van 55W naar 125W, een flinke stap. Daardoor kan de nieuwere Amp van Sonos krachtigere speakers aansturen.

Sonos Amp Review
Bron: Sonos

Software is een absolute plus

Op softwaregebied doet de Amp precies wat je van andere Sonos producten gewend bent. Het instellen van je set-up is heel simpel, en je kunt je favoriete muziek afspelen via praktisch elke streamingdienst. Het beheren van al je speakers, ruimtes en muziek is een gebruikservaring waar anno 2020 helaas nog steeds weinig concurrenten aan kunnen tippen.

En dat is ook gelijk de kenmerkende balans van de Sonos Amp. Het matzwarte doosje bedient een breed publiek, van hi-fi experts tot de doorsnee consument.

Niet de beste audio

De hi-fi expert zullen features zoals hi-res audio missen, en het geluid is ondanks de indrukwekkende details niet even subtiel als bij andere prijzige concurrenten.

Als je puur op zoek bent naar de beste amp voor jouw audiofielen-setup en je bent bereid om iets meer gedoe te doorstaan, dan kun je voor beter geluid bijvoorbeeld bij een NAD of Bluesound terecht.

Sonos Amp Review
Bron: Sonos

Veelzijdige alleskunner

Het is echter praktisch onmogelijk om een thuisbioscoop/stereo set-up in huis te halen die zo consistent op alle vlakken scoort zonder ontoegankelijk te worden. De concurrentie kan de Amp steeds op individuele vlakken verslaan, in specifieke use cases,  maar niet in al zijn facetten en veelzijdigheid.

Het is het totaalplaatje en de eenvoud daarvan waar de Sonos Amp in uitblinkt. Een degelijke allrounder, een verrassende alleskunner.

Een stukje veelzijdigheid die hoge geluidskwaliteit biedt in vrijwel elke context. Of je nou de nieuwste Fast and Furious aan het kijken bent, met je vrienden Call of Duty speelt of via je platenspeler een nieuwe LP luistert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen