Redactie
Redactie Home 27 jun 2018

Review Sonos Beam: de slimste en enige speaker die je nodig hebt?

De smarthome-revolutie is niet meer te stoppen. Aan de basis ligt het internet der dingen: verschillende apparaten in een woning zijn met elkaar verbonden en worden centraal bediend. Slimme speakers met voice assistant spelen binnen dit tafereel een essentiële rol, maar erg flexibel of kwalitatief zijn ze lang niet altijd. De gloednieuwe Sonos Beam soundbar én slimme speaker, vervult alle wensen die je nog open had staan.

Inmiddels pronkt de Beam, zoals de soundbar is gedoopt, een week of twee op ons kantoor en kunnen we rustig stellen dat dit precies de oplossing is waar we al een tijdje op hebben gewacht. Waarom dit is, leggen we in dit artikel uit aan de hand van vier pijlers: voice assistant, gebruikersgemak, geluid en design. Onze ervaringen vullen we aan met het commentaar van Chris Kallai en (Vice President, Product Management) en Dana Krieger (Head of Design), die we onlangs spraken over de strategie van het techbedrijf en hun meest recente aanwinst in de Sonos-roedel: de Beam.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en deals in je mail!
[revue_subscribe]

Voice assistent in Sonos Beam

Voice assistent (VA) is in Amerika niet meer weg te denken uit menig woning. Amazon’s Alexa zegeviert, Google Assistant laat eveneens niet met zich sollen en sinds de komst van de Homepod mag ook Apple met assistent Siri meedoen.

Sonos Beam Review

Alexa bedien je via de slimme speaker Echo en de Google Assistant laat haar stem horen via Google Home. Echo en Google Home komen in verschillende varianten, van mini’s met een tamelijk mager geluid tot middelgrote speakers die prima klanken laten horen. Apple houdt het bij één variant van de Homepod.

De slimme speakers vormen de kern van een smarthome. Koppel simpelweg elk ‘slim’ apparaat en bijbehorende cloud- en streamingdiensten aan de assistent en bedien de boel vanuit één centraal punt: een smartphone, tablet, laptop of via voice assistant.

Laatstgenoemde heeft het hoogste gimmick- en wat-moet-ik-ermee-gehalte, maar het zal je verbazen hoe snel je woning verandert in een autoritair regime. Slinger een opdracht de ruimte in en de assistent in dienst zal de opdracht gehoorzaam uitvoeren. Zet timers tijdens het koken, speel je favoriete serie of track af via Netflix en Spotify, zet romantische verlichting aan zodra de hormonen zegevieren of stel een lastige vraag over het ontstaan van de ruimte: de assistenten in de speakers voeren het moeiteloos uit en beantwoorden al je vragen.

Sonos Beam Review Sonos Beam Review

De rol van Sonos is anders. Het Californische bedrijf maakt speakers in alle soorten en maten die slim met elkaar communiceren, maar ontwikkelt géén eigen voice assistant. “Ons systeem is altijd open geweest en zal altijd open blijven”, aldus Chris Kallai “Op de Beam en Ones kun je nu zowel Alexa als Siri draaien, en in de nabije toekomst ook Google Assistant. Zet een track aan met Siri en stel ondertussen zonder problemen een vraag aan Alexa. ”

Let  op: tot op heden is er nog geen enkele voice assistant beschikbaar in Nederland. Via een VPN werkt het prima, maar wel met Amerikaanse voorkeuren. Later dit jaar zal Google Assistant de oceaan oversteken en voet aan grond zetten in Nederland. Saillant detail: de microfoon op de Sonos Beam kun je uitzetten, mocht je geen interesse hebben in de voice assistant.

Gebruikersgemak

“Groei is secundair, een perfecte ervaring is primair. We zijn sinds de oprichting altijd bezig om de perfecte gebruikerservaring voor onze fans te realiseren. De cijfers bewijzen dat het gros tevreden is: 93 procent van onze oudere producten wordt nog steeds gebruikt.”

Sonos Beam Review

En inderdaad: met het gebruikersgemak zit het behoorlijk goed. Het installeren van de Beam is bijna even simpel als de kraan openzetten en een glas met water vullen. Download de app, verbind met wifi en volg de stappen op het scherm. Binnen vijf minuten kun je schreeuwerige gitaren of lome beats uit de speaker verwachten, afhankelijk van je voorkeur. De speaker staat altijd ‘aan’, waardoor je binnen luttele seconden kunt swingen. Daarnaast kun je jouw bestaande audio-setup uitbreiden of koppelen via de CONNECT. Een duur grapje (de prijs van dit apparaat schommelt rond de vierhonderd euro), maar hé: het kan. De Echo en Google Home zijn hier een stuk minder flexibel in en met de Homepod is het simpelweg onmogelijk.

De Beam koppel je via wifi aan jouw mobiele apparaten. In tegenstelling tot bluetooth is een wifi-verbinding zeer stabiel en betrouwbaar. Qua hardware wint Sonos met vlag en wimpel van z’n concurrenten, maar de app laat nog wat steekjes vallen. Zo is het onmogelijk om lokale bestanden binnen Spotify te streamen naar een Sonos-speaker, wat voor veel audiofielen een muziekliefhebbers een probleem is.

Lokale bestanden vanuit Google Music streamen kan vreemd genoeg wel. Ook Soundcloud werkt binnen de Sonos-omgeving minder aangenaam, maar de schade te overzien. Al bij al werkt  het systeem voortreffelijk, maar vooral het probleem met lokale bestanden is erg hinderlijk.

Geluidkwaliteit Sonos Beam

De Beam is stuk kleiner (68.5 centimeter breed) dan de Sonos Playbar – de originele soundbar van Sonos. Het apparaat is geoptimaliseerd voor kleine tot middelgrote kamers, terwijl de Playbar en Playbase (de sub van Sonos) grotere ruimtes kunnen vullen en een luider en breder geluid bieden. In middelgrote of kleine ruimtes is de Beam nochtans je beste vriend. Het geluid is nergens overdreven en komt ook nooit te kort – zoals bij de Play 1 en One wel het geval kan zijn. Ook basliefhebbers komen prima aan hun trekken. Oversturen is geen optie: het geluid wordt simpelweg luider, maar blijft helder en goed in vorm.

Sonos Beam Review

Het doel van Sonos is volgens Kallai om het geluid te laten klinken zoals muziek- en filmproducenten het bedoeld hebben. “Elke speaker die we uitbrengen, testen we onder leiding van Giles Martin (mede-producent van Beatles-album Love en opperhoofd van de beroemde Abbey Road Studios in Londen, red.) door muziek- en filmproducenten naar hun eigen werk te laten luisteren. Klinkt het zoals zij het bedoeld hebben? Bij een negatief antwoord gaan we terug naar het laboratorium om het geluid af te stellen tot het perfect is.”

Design

Net als geluid is ook design aan smaak onderheven. Van Sonos kun je steevast een minimalistisch ontwerp verwachten en dat is in het geval van de Beam niet anders. “Zoals we openstaan voor een diversiteit aan muziekdiensten en voice assistants, willen we ook aanwezig kunnen zijn in verschillende type inrichtingen”, zo vertelt Head of Design Dana Krieger.

De Sonos Beam verschijnt in twee kleurvarianten: zwart en wit. Je kunt speaker neerleggen op een tv-kast of ophangen onder het scherm. Enkel de stroomkabel en een HDMI (naar ARC of optische audio ingang met de meegeleverde adapter) komen uit de achterkant van het apparaat. De bovenzijde is lichtjes naar binnen gebogen en precies in het midden schuilen vier aanraakgevoelige knoppen voor de standaard functies. Die zul je waarschijnlijk zelden meer gebruiken zodra Google Assistant in Nederland verschijnt.

Sonos Beam

Onder de motorkap schuilen drie passieve radiatoren, een tweeter, vier full-range woofers, vijf D-klasse digitale versterkers en vijf far field-microfoons. Krieger: “Aan mij was de uitdaging om geen enkele compromis te doen, maar wel met een compact en strak design op te proppen te komen. Een goed ontwerp is wat mij betreft niet mooi of lelijk, maar functioneel. Dat is  – na veel schaven – goed gelukt met de Beam.”

Wanneer kun je hem verwachten?

Je kunt ‘m nu bestellen voor 449 euro, wat een stuk goedkoper is dan de Playbar en Playbase (allebei achthonderd euro).  Vanaf 17 juli wordt ‘ie geleverd en is hij verkrijgbaar. In juli krijgt de Beam ook ondersteuning voor AirPlay 2, de nieuwe streamingfunctie van Apple. Dankzij deze functie kunnen iOS-gebruikers direct audio-content naar de speaker streamen. Gaat Sonos – van oudsher vrienden van Apple- met de Beam de concurrentie aan met de Homepod? Kallai: “Nee, zeker niet. Zij verkopen Sonos in hun winkels, ondanks de Homepod. De Beam is weer compatibel met Siri, Apple Music en AirPlay 2. Ooit waren we de enige slimme speaker op de markt, maar de concurrentie houdt ons nu scherp. Beam is een vrucht van die instelling.” Well played Sonos, well played.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Review Sonos Beam: de slimste en enige speaker die je nodig hebt?
Sluiten