Mark Hofman
Mark Hofman Home 14 mei 2019

Sonos onthult Nederlandse release Google Assistant

Sonos maakte kort geleden een vrij unieke samenwerking bekend. De speaker-producent liet weten dat  Google Assistant ondersteuning beschikbaar wordt voor hun apparaten. Nu weten we dan ook eindelijk wanneer we in Nederland mee aan de slag kunnen.

Nederlandse release Sonos x Google Assistant

De slimme speakers van Sonos beschikken, net zoals alle andere slimme speakers, over een slimme assistent. Waar het grootste deel van de speakers gebruik maakt van Google Assistant, heeft Sonos besloten aan de slag te gaan met Alexa. Maar daar komt nu dus verandering in. Kort geleden werd bekend dat ook Google Assistant richting de speakers van het bedrijf komt en nu weten we ook wanneer.

In een persbericht maakt Sonos bekend dat de Google Assistant ondersteuning voor hun speakers vanaf vandaag uitrolt in de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat de ontwikkeling tof is, hebben we daar in Nederland uiteraard helemaal niets aan. Maar vrees niet: Sonos komt ook met details over een Nederlandse release.

MediaMarkt Black Friday deals

Volgens de speaker-producent kunnen we vanaf juli 2019 aan de slag met Google Assistant op onze Sonos speakers. Daarnaast zal de software-update ook in Duitsland, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk uitrollen. Meer landen volgen daarna.

Nog steeds Alexa?

Totdat de ondersteuning voor Google Assistant uitrolt in Nederland, moeten gebruikers het nog wel even doen met Alexa. Dat is de huidige assistent van de Sonos speakers. Maar waar er normaal gesproken slechts een assistent per merk beschikbaar is, lijkt dat nu niet het geval te zijn. In het persbericht komt naar buiten dat er nog steeds een keuze gemaakt kan worden tussen Alexa en Google. En dat is wel degelijk uniek. Zeker als je bedenkt dat je ook per speaker een andere assistent kan gebruiken in huis.

Deze situatie is ontstaan door harde onderhandelingen tussen de twee. Sinds 2004 heeft Sonos een patent in handen voor het gebruik van meerdere assistenten per apparaat. Google heeft, door middel van Android, ongeveer een zelfde soort technologie gehanteerd. Sonos heeft hier nooit moeilijk over gedaan, maar wilde dus wel degelijk zowel Google Assistant als Alexa op hun speakers hebben. Iets dat lijnrecht tegenover de voorwaarden van Google staan om Assistant te gebruiken. De producent wil dan een exclusieve plek op het desbetreffende apparaat.

Google Assistant Samsung

Het lijkt erop dat Sonos van mening was dat een nieuwe slimme speaker van Google inbreuk maakte op zijn patenten. Het resultaat is dus dat Google Assistant, naast Alexa, beschikbaar wordt op de speakers van Sonos. En stiekem vinden we dat, als consument, alles behalve erg.

Reageer op artikel:
Sonos onthult Nederlandse release Google Assistant
Sluiten