Sonos One review: Sonos maakt Nederland en België alvast klaar voor de komst van slimme speakers

Terwijl huishoudens in de Verenigde Staten al helemaal in de ban van voice control zijn, doet Nederland het rustig aan. Logisch, want de technologie is nog niet voor de massa beschikbaar. Siri begrijpt de Nederlandse taal steeds beter, maar het is nog wachten op de HomePod. Google Assistant krijgt Nederlandse ondersteuning, maar is het de vraag wanneer. Ook weten wij niet of Alexa van Amazon ooit Duolingo erbij pakt om onze taal te leren. Maar dat voice control dé technologie is die onze huishoudens gaat veroveren is duidelijk. En Sonos speelt hier met de Sonos One perfect op in. Is dit dan ook dé slimme speaker voor music lovers? Je leest het in onze Sonos One review.

De Sonos One review: een slimme speaker voor muziekliefhebbers

De Sonos One is simpelweg een slimme speaker waar (nu nog) Amazon’s voice service Alexa in is geïntegreerd. Bijzonder aan deze speaker is dat Sonos kiest voor een platformagnostisch systeem. Geen enkel platform krijgt voorrang en krijgen alle voice services toegang, mochten de services dat willen. Google Assistent zal bijvoorbeeld begin 2018 middels een update worden toegevoegd. De keuze ligt vervolgens bij jou of je liever Alexa of liever Google voor een opdracht/vraag inschakelt.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

De Sonos One heeft hetzelfde formaat als de welbekende Play 1 en weet je dat het geluid wel goed zit. Datzelfde geldt voor het Sonos multiroom audiosysteem. Sonos laat al jaren zien speakers met goed geluid te leveren en is het systeem zo geoptimaliseerd dat het piekfijn werkt. Dat is ten minste onze ervaring. De nieuwe update van de app zorgt er ook voor dat de user interface weer wat prettiger is en we Spotify Connect minder gebruiken. Dat werkt namelijk nog niet optimaal met Sonos speakers. Deze slimme speaker kost hetzelfde als de Play 1: 229 euro. Alleen zit er in deze speaker voice control geïntegreerd. Waarom zou je dan nog voor de Play 1 kiezen? Niet! Als je deze Sonos One review moet geloven tenminste ;-).

Sonos One Review

WANT

Over het geluid hoeven we niet veel te zeggen, dit zit gewoon goed. Al helemaal voor het geld. En je koppelt ‘m eenvoudig aan de rest van je Sonosspeaker (als je daarover beschikt). Alexa werkt echter nog niet in Nederland, dus veel extra’s kun je er nog niet mee. Waarom verkoopt Sonos ‘m dan toch in de Benelux? Om ons alvast voor te bereiden op de toekomst. De speaker wordt dankzij software-updates steeds beter.

Als Alexa of Google Assistent in Nederland beschikbaar is, zal Sonos deze diensten direct in de One integreren. Balen als je nu toch voor de Play 1 hebt gekozen. De platformagnostische visie van Sonos is dan ook één van de onderscheidende pluspunten waarmee de fabrikant voorop loopt in het audiolandschap.

Daarnaast is Alexa via een omweg al wel in Nederland te gebruiken. Uiteraard in het Engels. Hier lees je hoe je dit voor elkaar krijgt. Het werkt niet vlekkeloos, je kunt de muziek via Spotify nog niet bedienen (komt er wel aan), maar het is een start. Je kunt Alexa bijvoorbeeld vragen hoe hoog de Kilimanjaro is. Of wat het weer in je woonplaats wordt. Je krijgt dan nog wel het antwoord in Fahrenheit ?. Maar aangezien het een slimme speaker voor muziekliefhebbers is, ligt de échte toegevoegde waarde bij het bedienen van de muziek via je stem.

Wanneer Spotify wordt ondersteund vraag je simpelweg aan Alexa “Play my Discover Weekly in the living room” en je Discover Weekly wordt op je Sonos-speakers in de woonkamer afgespeeld. Mede dankzij een reeks van zes microfoons en een aanpasbaar algoritme voor ruisonderdrukking kan dit goed werken. De spraakdienst verstaat hierdoor alles. Zelfs als je aan de andere kant van de kamer staat. Ook gaat het volume van de muziek zachter wanneer je tegen de speaker praat. Smart.

Don’t WANT

Zijn er dan ook minpunten? Deze Sonos One review is niet compleet zonder kritische noot. Het duurt misschien even voordat je de spraakassistent hebt geïnstalleerd naast de installatie van de speaker. Maar goed, dit kost ongeveer vijf minuten van je tijd. Daarnaast beschikt Alexa nog niet over voldoende skills om ‘m volwaardig in huis te gebruiken. Via de Alexa App moet je ook nieuwe skills toevoegen en ontdekken. Als je nog niet écht in voice control bent geïnteresseerd zul je er ook geen zin in hebben om door het assortiment te bladeren en skills toe te voegen.

Voice control in huis zit dan ook écht nog in de beginfase. Daar moeten we ons van bewust zijn en dit benadrukt Sonos ook. De start is er, maar we zullen nog even moeten wachten voordat alle muziekservices en mogelijkheden aan het systeem zijn toegevoegd. Gelukkig verloopt dit via software, zodat je met de hardware in ieder geval een tijd vooruit kunt.

Met de Sonos One ben je dus écht een early adopter en zijn de mogelijkheden schaars. Maar aangezien het geluid wel snor zit en je niet meer dan een Play 1 betaalt ben je al wel goed voorbereid op wat de toekomst ons de aankomende tijd gaat brengen. Wil je meer weten over Sonos? Kijk dan eens hier.

Reageer op artikel:
Sonos One review: Sonos maakt Nederland en België alvast klaar voor de komst van slimme speakers
Sluiten