Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 21 feb 2018

Vijf redenen om niet de Apple HomePod, maar de Sonos One te kiezen

Apple‘s HomePod is een feit en met deze extra slimme speaker op de markt is het natuurlijk de vraag voor welke je moet gaan. In een vorig artikel bespraken we de voordelen van Amazon’s Echo ten opzichte van de HomePod en nu is de Sonos One aan de beurt. De slimme Sonos speaker komt met Alexa en heeft veel van dezelfde voordelen als een Echo. Dit zijn de vijf redenen om eerder te kiezen voor een Sonos One dan voor de HomePod.

Keuze uit muziekdiensten

Als je via spraakopdrachten je muziek wilt bedienen op de HomePod ben je toegewezen op Apple Music. Andere diensten zoals Amazon Music en Spotify kun je via AirPlay wel op de speaker afspelen, maar er zit geen Hey Siri bij. Met de Sonos One heb je daar helemaal geen last van en kun je allerlei verschillende muziekdiensten gewoon via je stem oproepen en afspelen. Overigens kun je met de Sonos One ook Apple Music gebruiken, maar dan niet via spraakopdrachten. Binnenkort zou de One ook AirPlay 2 ondersteunen, zodat je nog meer uit je dak kunt gaan met je iOS apparaten.

Sonos One

Werkt met Alexa

Een ander voordeel van de Sonos One is dat hij is uitgerust met de virtuele assistent die we ook in de Echo speakers vinden: Alexa. Alexa staat bekend om de vele beschikbare skills, hoewel de Alexa op de Sonos speaker niet alle features van de Echo Alexa heeft. Toch is de assistent in de Sonos One een stuk flexibeler en capabeler dan Siri in de HomePod. De basis skills kunnen ze allebei maar Alexa heeft allerlei extra skills, die je niet op de HomePod vindt. Het feit dat Siri het minder goed doet, heeft deels te maken met het feit dat je op de HomePod niet een volledig werkende Siri krijgt, zoals je die op je iPhone gewend bent. Het zou kunnen dat Apple de functionaliteit in de toekomst wel uitbreidt. Als het goed is zal ook Google Assistant binnenkort zijn intrek nemen in de Sonos One, wat weer met andere voordelen komt. Zo zou Google’s assistent als beste je vragen kunnen beantwoorden.

Google Assistant

Alle smartphones zijn welkom

Apple houdt van Apple en zorgt ervoor dat alle apparaten van het bedrijf lekker met elkaar samenwerken. Hierin lijkt op de HomePod geen ruimte te zijn voor derden en je kunt dus ook je Android toestel niet koppelen aan de HomePod. Dat is helaas alleen weggelegd voor iOS apparaten, wat voor veel mensen een onwerkbare situatie creëert. Zelfs als je op je Android toestel de Apple Music app hebt staan, kun je dit niet koppelen aan de HomePod. De Sonos speaker ondersteunt aan de andere kant wel verschillende mobiele besturingssystemen. Je kunt zowel met je iPhone als met je Android apparaat lekker aan de gang.

Sonos One multiroom audio

Met de HomePod kun je via Bluetooth of een audiojack geen muziek afspelen. Je kunt dus ook geen extra speakers toevoegen om een soort multiroom effect te creëren. Hoewel je met de Sonos One ook geen muziek kunt afspelen via Bluetooth, kun je wel twee One speakers aan elkaar koppelen om een stereo effect binnen één kamer te creëren of je muziek in verschillende ruimtes af te spelen.

Sonos One

Goedkoper

Als laatste komen we aan bij de prijs. We weten dat de HomePod redelijk duur is met een prijs van 350 dollar. Hoeveel hij precies in Nederland zal kosten staat nog niet op de Apple site vermeld, maar je kunt ervan uitgaan dat het niet goedkoop zal zijn. De Sonos One is vergeleken met de Echo niet goedkoop, maar hij is alsnog een stuk goedkoper dan de HomePod. Voor 229 euro kun je een Sonos One kopen. Als je er bij Bol.com twee besteld krijg je 2o euro korting en kom je uit op 438 euro en het zou kunnen dat de prijs van de HomePod in Nederland daar net wat onder ligt. Maar dat is speculatie.

Benieuwd naar wat de voordelen zijn van de Amazon Echo ten opzichte van de HomePod? Lees dan in dit artikel meer over waarom je toch liever voor een Echo zou moeten gaan.

 

Reageer op artikel:
Vijf redenen om niet de Apple HomePod, maar de Sonos One te kiezen
Sluiten