Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 3 januari 2019

Mysterieuze nieuwe slimme (satelliet)speaker Sonos duikt op

Een nieuwe aanvraag bij de Federal Communications Commission (FCC) onthult een onaangekondigde nieuwe Sonos speaker. Het gaat om een slimme speaker met het modelnummer S18. De officiële documenten zijn grotendeels afgeschermd, maar toch worden de plannen van het audiomerk steeds duidelijker.

Het gaat om een satellietspeaker voor de soundbars die Sonos al op de markt heeft. De modules realiseren op die manier een surround sound-systeem, en hebben ook ingebouwde microfoons. Nu Sonos (veel te laat) de ondersteuning voor Google Assistant uit gaat rollen, is dat een must.

Nieuwe Sonos speaker

In de gloednieuwe configuratie van Sonos is de Playbar een master device. Het nieuwe apparaat, de mysterieuze S18, is dan een draadloze slimme speaker die als linker en rechter kanaal dienen. Opvallend genoeg noemt de aanvraag een test met de originele Sonos Playbar uit 2013. Een apparaat zonder slimme mogelijkheden.

Dankzij deze nieuwe onaangekondigde speaker wordt dat product dus ook weer relevanter. Dat past in de bredere strategie van het merk, dat niet huidige producten continu wil vervangen met nieuwe modellen, maar juist zijn mogelijkheden uit wil breiden.

Nieuwe Sonos Speaker

De nieuwe speaker ondersteunt ook touch controls, vrijwel identiek aan wat je nu gewend bent van de Sonos Beam en Sonos One. Wat de S18 ook interessant maakt is de ondersteuning voor Bluetooth Low Energy. Dat valt op, gezien er al jaren geklaagd wordt over het gebrek aan ondersteuning van Bluetooth door Sonos.

Nieuwe Sonos Speaker

Juich niet te vroeg

Juich echter niet te vroeg. De kans is groot dat de Bluetooth-ondersteuning enkel bedoeld is voor het instellen van een nieuwe speaker, en niet voor het streamen. Zo werkt het ook op de Sonos Beam.

Hoe dan ook heeft Sonos een interessant nieuw product in de pijplijn. Het biedt consumenten een subtieler alternatief voor iets lompere Sonos One-speakers, waardoor consumenten (hopelijk voor een lagere prijs) een 5.1 surround set in huis kunnen halen, net zoals het merk nu aanbiedt met een Playbar set.

Nieuwe Sonos Speaker

Over de grootte van deze nieuwe satellietspeaker kunnen we echter enkel speculeren. Het zou een diversere en unieke mogelijkheid zijn om het onderscheid tussen de Sonos One en de S18 te maken, maar dat blijkt niet uit de huidige opgedoken informatie. Vooralsnog vormt de ondersteuning voor Bluetooth het grootste verschil.

We maakten kennis met de Sonos One door een vergelijkbaar lek, in 2017. Dat model droeg het modelnummer S13 en kwam ook voorbij bij de FCC. Toen spraken de documenten echter meermaals van een all-in-one oplossing, iets wat dit keer niet geldt. Wellicht hebben we het dus enkel over een simpel complementair product voor de ondertussen vrij gedateerde Playbar.

Hopelijk horen we de komende maanden meer! Met een beetje geluk zelfs al binnen enkele weken, tijdens de CES. Dat is ‘s werelds grootste elektronicabeurs. Hier lees je wat je van CES 2019 kunt verwachten.

FCC

Reageer op artikel:
Mysterieuze nieuwe slimme (satelliet)speaker Sonos duikt op
Sluiten