Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 24 augustus 2017

Mogelijk werken je Sonos speakers niet meer na weigering privacyvoorwaarden

Vorige week kondigde Sonos, welke bekend staat om zijn speakers, een nieuwe privacyverklaring aan. Op zich niet heel spannend, maar volgens sommige berichten zouden gebruikers die niet met de nieuwe voorwaarden instemmen gedupeerd worden. Je Sonos speakers zouden dan mogelijk minder goed of zelfs helemaal niet meer werken op de lange termijn.

Privacyverklaring heeft te maken met Alexa

De nieuwe privacyverklaring heeft te maken met de implementatie van Amazon’s virtuele assistent Alexa. In de verklaring zijn onder andere nieuwe clausules opgenomen over het verzamelen van gebruikersdata en deze gegevens delen met partners van het bedrijf. Onder deze partners zou mogelijk Amazon vallen, welke de gegevens zou kunnen gebruiken om Alexa te optimaliseren.

Sonos speakers

Amerikaanse woordvoerder bevestigt niet functioneren speakers zonder instemming

Volgens ZDNet zou een Amerikaanse woordvoerder van Sonos aan de website hebben bevestigd, dat gebruikers die niet instemmen met de privacyverklaring een gebrekkige werking van hun Sonos speakers kunnen verwachten. Zonder instemming krijgen de speakers namelijk geen updates meer, waardoor de functionaliteit van het apparaat dus achteruit gaat. De woordvoerder zou zelfs hebben gezegd dat gebruikers kunnen kiezen om in te stemmen met de verklaring of moeten accepteren dat hun product op de lange termijn zou kunnen ophouden te functioneren.

Nederlandse Sonos divisie ontkent

Een Nederlandse woordvoerder van Sonos ontkent echter dat de speakers zonder instemming niet meer zullen werken.  Slechts zou de gebruiker de nieuwere functies niet kunnen gebruiken, maar de huidige functionaliteit zou hierdoor niet aangetast worden. Je kunt dus gewoon lekker door blijven genieten van je Sonos speakers, maar op den duur zijn ze verouderd.

Sonos speakers

Essentiële data neemt Sonos sowieso

Overigens kunnen gebruikers ervoor kiezen om bepaalde persoonlijke informatie zoals waar je muziek vanaf streamt of prestatiegegevens niet met Sonos te delen. Echter gegevens waarvan het bedrijf vindt dat deze essentieel zijn voor het functioneren van de Sonos service worden verplicht gedeeld. Hieronder vallen onder andere emailadressen, IP adressen en login informatie.

Het zou jammer zijn als de Amerikaanse woordvoerder gelijk heeft en gebruikers op deze manier gedupeerd worden. Sonos maakt namelijk prachtige producten, welke een hoge kwaliteit muziek leveren. Onlangs besproken we nog de Sonos Playbase, het veelzijdige audiowonder. Vooruitgang moet niet ten koste gaan van trouwe klanten.

Reageer op artikel:
Mogelijk werken je Sonos speakers niet meer na weigering privacyvoorwaarden
Sluiten