Sony reageert op Activision-overname met de aanschaf van Bungie

Games Jelle van Es 1 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen maand was het Microsoft die verraste door uitgever Activision Blizzard over te nemen. Dit nadat het vorig jaar al Bethesda opkocht. Wat dat betreft was het wachten wat Sony zou gaan doen. En gisteravond ging de kogel door de kerk.

Want Sony heeft op zijn eigen blog laten weten dat het ontwikkelaar Bungie heeft gekocht. Deze studio was ooit de bedenker van de Halo-reeks en ken je nu voornamelijk van de Destiny-games.

Sony verrast en neemt Bungie over

Nu zou het makkelijk zijn om te stellen dat Sony met de overname van Bungie reageert op de actie van Microsoft met hun overname van Activison Blizzard. Maar je kunt niet in een week of twee even 3,6 miljard dollar neerleggen en een bedrijf kopen. Daar gaat veel meer tijd overheen. Wel zou je het in het verlengde kunnen zien als een reactie op de overname van Bethesda vorig jaar. Wellicht dat er vanaf dat moment wat ballen zijn gaan rollen die uiteindelijk tot deze overname leiden.

Destiny 2 Beyond Light
Bungie ken je van Destiny (Afbeelding: Bungie)

Sony is in zijn communicatie overigens wel een stuk duidelijker dan dat Microsoft was. Zo was het bij die overname onduidelijk wat het zou gaan betekenen voor de toekomst van de Call of Duty-serie. Met Bungie is in de tweede zin het al duidelijk dat de studio een onafhankelijke studio blijft die voor meerdere platformen zijn games uitbrengt. Het zou een studio die los gaat opereren van de PlayStation Studios organisatie. Op deze manier komt de creatieve vrijheid dus niet in het geding. Maar krijgt de studio wel de mogelijkheid om beter samen te werken en kunnen andere studios weer van hen leren.

Opvallende reis

De overname van Bungie door Sony is op vele fronten opvallend. Dit omdat de studio ooit onderdeel was van Microsoft. Op een gegeven moment wilde men meer vrijheid en werd het onafhankelijke studio. Die vervolgens wel een zak geld kreeg van Activision om Destiny te maken. Daar werd uiteindelijk ook mee gebroken en stond het bedrijf er helemaal alleen voor. En nu is er dus deze overname.

Breaking: Call of Duty speel je in de toekomst op de Xbox dankzij overname

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen