Dit werd ‘n niet: Sony Betamax (1975)

Aan revolutionaire innovaties gaan ellenlange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In deze rubriek behandelen we de flops uit de techgeschiedenis. Vandaag aandacht voor de Sony Betamax.

In de jaren 70 laaide er een interessante tweestrijd op in de technologiewereld. Sony nam het met Betamax op tegen JVC’s Video Home System (VHS). Een tijd van glorie in de huiskamer stond de winnaar te wachten.

sony betamax

In 1975 bracht Sony het afspeelsysteem en de bijbehorende video’s op de markt. Een jaar later werd de VHS-videorecorder gelanceerd. Laatstgenoemde won de strijd. Bepalend hiervoor waren de kosten voor afspeelapparatuur en de beschikbare opnameduur. In no-time had iedereen een VHS-videorecorder in huis.

Beeldpuristen

In 2002 stopte Sony met de productie van de spelers en het is pas twee jaar geleden dat het Japanse bedrijf stopte met het produceren van Betaxam-cassettes. Beeldpuristen zweerden namelijk bij Betaxam vanwege een hogere resolutie (250 beeldlijnen tegenover 240 lijnen).

Door professionele media wordt nog steeds Betacam gebruikt. Deze videocassettes hebben hetzelfde formaat, een hogere resolutie, maar zijn niet compatibel met de Betamax-spelers.

Dat lang niet alle innovatieve uitvindingen succesvol worden, is gerust een understatement te noemen. In dit overzicht zie je meer flops, waaronder de deze spelcomputer van Apple.

Reageer op artikel:
Dit werd ‘n niet: Sony Betamax (1975)
Sluiten