Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 14 aug 2019

Hoe Sony drummers gaat vervangen met behulp van AI

Als je aan kunstmatige intelligentie denkt, denk je doorgaans aan steeds menselijker uitziende robots die helemaal zelf kunnen nadenken. Science-fiction films zitten er vol mee en helaas pakt dat vaak niet al te best uit voor de mensheid. Maar kunstmatige intelligentie vind je tegenwoordig zo’n beetje overal van je smartphone tot Facebook posts die door een AI zijn geschreven. Ook in de muziekwereld komen we steeds vaker AI tegen. Zo heeft Sony onlangs zijn machine learning model DrumNet onthuld, dat wel van een potje drummen houdt.

Drummende kunstmatige intelligentie

Sony geeft aan dat de AI “muzikaal plausibele” drum patronen kan genereren, gebaseerd op andere instrumenten in een nummer. Om het AI systeem te trainen, is het blootgesteld aan data van zo’n 665 verschillende nummers uit verschillende genres. Zo mocht het machine learning model luisteren naar onder andere rock, pop en elektronische muziek om zijn drum skills te ontwikkelen.

drumset
Bron: Matthijs Smit via Unsplash

Kickdrum ritmes

Op deze manier heeft het drum systeem geleerd om op basis van andere instrumenten in een lied een bijpassende drumpartij te genereren. Hiermee wordt meteen ook rekening te houden met het tempo van de nummers. Op het moment gaat het alleen nog om kickdrum ritmes, maar de bedoeling is om dit uiteindelijk uit te breiden naar een hele drum set.

Sony Drumnet kunstmatige intelligentie
Bron: Sony CSL Paris

Geen vervanging muzikanten

Sony laat met de onthulling van DrumNet meteen ook weten dat het niet hun bedoeling is om muzikanten te vervangen. De AI drum zou je meer als een tool moeten zien, die muzikanten helpt om hun creatieve ideeën op een efficiëntere manier uit te kunnen voeren. Doordat het systeem directe audio input gebruikt om kickdrum ritmes te creëren, zou het een stuk bruikbaarder zijn dan bestaande modellen die op MIDI input gebaseerd zijn.

Mocht je benieuwd zijn naar de capaciteiten van de AI drum, kun je op deze site verschillende beluisteren. Overigens is Sony niet de enige die bezig is met muziek en kunstmatige intelligentie. Zo is de startup Antescofo bezig met een app die meteen voor een virtueel orkest zorgt, terwijl je bijvoorbeeld piano speelt.

Engadget

Reageer op artikel:
Hoe Sony drummers gaat vervangen met behulp van AI
Sluiten