Tech 26 jul 2018 Ilona Braam

Sony komt met eerste 48 megapixel sensor voor smartphones

Het bedrijf Light staat bekend om zijn compacte L16 camera met maar liefst 16 lenzen. Onlangs kondigden ze aan nu ook met een bijzondere smartphone te komen met 9 camera’s, welke samen voor 64 megapixel foto’s zouden zorgen. Het klinkt gigantisch en menigeen wacht met smart op het nieuwe toestel. In de tussentijd stal Sony echter onlangs de show met ‘s werelds eerste 48 megapixel smartphone sensor.

Veel megapixels of mooie low-light foto’s?

Bij een smartphone is het doorgaans afwegen of het belangrijker is om een camera met veel megapixels te hebben of dat je met de smartphone ook goede foto’s wilt kunnen maken in het donker. Doordat de sensor klein genoeg moet zijn om in het toestel te passen, is het lastig om te zorgen dat hij aan beide punten voldoet. Sony onthulde echter onlangs zijn nieuwe CMOS gestapelde sensor, de IMX586, welke volgens het bedrijf zowel veel megapixels levert als goede foto’s onder donkere omstandigheden.

Sony IMX586 48 megapixel sensor

Sony vs. Google Pixel 2 XL

De IMX586 is maar zo’n 8 mm groot en zorgt voor 48 megapixel foto’s. Dat betekent dat je naar hartelust kunt inzoomen, zonder kwaliteitsverlies. Wanneer het wat donkerder wordt zou Sony’s Quad Bayer kleurfilterreeks ervoor zorgen dat vier pixels worden samengevoegd tot een enkele, waardoor er meer licht opgevangen kan worden. Het resultaat is een 12 megapixel sensor, welke je heldere beelden zou geven zonder ruis. Op het moment heeft Google’s Pixel 2 XL een van de beste low-light smartphone camera’s op de markt. Maar technisch gezien zou de Sony filter het nog iets moeten doen.

Sony IMX586 48 megapixel sensor

De eerste samples van de 48 megapixel sensor zullen we ergens in september zien verschijnen. Aangezien Sony zelf ook smartphones maakt, krijgen hun eigen toestellen meestal als eerste de nieuwste sensoren. Onlangs kondigde het bedrijf de Sony Xperia XA2, welke mogelijk een midrange topper wordt. Deze zal helaas niet uitgerust worden met de IMX586.

Engadget

Reageer op artikel:
Sony komt met eerste 48 megapixel sensor voor smartphones
Sluiten