Mark Hofman
Mark Hofman Games 12 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

De PlayStation 5 is onthuld: zo ziet de nieuwe console van Sony eruit

Sony heeft gisteravond, tijdens een livestream, dan eindelijk het uiterlijk van de PlayStation 5 onthuld. Nadat het bedrijf een uur lang games voor de console had laten zien, werd aan het eind van de stream de console getoond.

Van te voren was het niet zeker of Sony het überhaupt zou doen, maar tijdens de stream werd het wel steeds meer duidelijk. We hebben de PlayStation 5 gezien en weten dus al redelijk wat van de console. We zetten het voor je op een rij.

Sony onthult PlayStation 5

We kunnen niet heel veel anders zeggen dan dat de PlayStation 5 er ruig uitziet. Of je dat dan vervolgens ziet als een “Hey, wat ruig” of een “Damn, wat een agressief ding”, dat is aan jou. Sony heeft ervoor gekozen om de kleuren zwart en wit het meest te gebruiken, maar dat gaat ook gepaard met een vleugje blauw.

Er gaan twee verschillende varianten van de PlayStation 5 op de markt komen. We hebben:

  • Het reguliere model | met een 5K Blu-Ray diskdrive
  • De Digital Edition | Volledig digitaal zonder diskdrive

Net zoals de Xbox Series X kan je de PlayStation 5 zowel horizontaal als verticaal neerzetten. Al lijkt hij verticaal toch iets meer tot zijn recht te komen. Check hieronder de beelden van de console!

Wat gaat de PlayStation 5 kosten?

Het antwoord op die vraag hebben we op dit moment nog niet. Sony heeft gisteravond bekend gemaakt dat de definitieve prijs in augustus bekend gemaakt zal worden. Wel weten we dat er twee verschillende versies van de console verschijnen, dus ook dat we twee verschillende prijskaartjes krijgen. Op dat gebied zou het logisch zijn wanneer de Digital Edition goedkoper wordt dan de variant met een disk-drive.

Sony heeft verder ook nog niet gezegd over een releasedatum.

Wat wisten we al?

Net als Microsoft heeft ook Sony de afgelopen maanden informatie naar buiten gebracht. Zo weten we sinds gisteravond hoe de PlayStation 5 eruit komt te zien, maar is het plaatje inmiddels completer dan dat.

De console van Sony arriveert eind dit jaar, rond de feestdagen, en wordt bekrachtigt door een AMD Zen 2 CPU. Deze gaat gepaard met een eigen AMD RDNA-1 gebaseerde GPU. Verder weten we dat de PlayStation 5 beschikt over een SSD harde schijf. Hierdoor zouden games sneller moeten laden dan voorheen. Deze biedt een opslagcapaciteit van 825GB. Met de PlayStation 5 ben jij in staat om in een 8K resolutie te gamen. Daarnaast is het ook mogelijk om in een 4K resolutie te gamen met een verversingssnelheid van 120Hz. Daarbij liet Sony eerder ook al iets horen over 3D audio.

Kort geleden gaf Epic Games een voorproefje van de Unreal 5 technologie. Deze draaide op de PlayStation 5, was uiterst indrukwekkend en check je in onderstaande video.

Goed om te weten is dat, in tegenstelling tot de PS4, games van de vorige generatie te spelen zijn op de PlayStation 5. Sony heeft dat al in maart van dit jaar laten weten.

DualSense controller

In april liet Sony ook al de controller van de PlayStation 5 zien. Het gaat om de DualSense controller. Sony laat de DualShock controller dus varen. De controller beschikt over adaptive triggers en haptic feedback. Daarbij zit er ook een nieuwe knop op de console om content te delen met anderen. Net zoals bij de DualShock controller zitten de D-Pad en de knoppen op de bovenste helft van de controller. De twee analog sticks zitten dus onderaan, zoals je gewend bent. Net als bij de PlayStation 4 controller beschikt dat van de PlayStation 5 ook over een touchpad.

PS5 controller PlayStation 5
PlayStation 5 controller (Afbeelding: PlayStation)

De PlayStation 5 ziet eind dit jaar het daglicht. Hoe duur hij wordt weten we op dit moment nog niet, maar dat hij uiterst interessant overkomt is een ding dat zeker is. We kunnen niet wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De PlayStation 5 is onthuld: zo ziet de nieuwe console van Sony eruit
Sluiten