Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 16 apr 2019

Sony spreekt voor het eerst officieel over de PS5

Het is geen geheim dat er na het succes van de PS4 er gewerkt gaat worden aan de PS5. We hebben al vaker over dit onderwerp geschreven, maar het was daarbij altijd op basis van geruchten. Nu heeft Sony voor het eerst echt iets naar buiten gebracht over de PS5. De naam van de spelcomputer is nog niet bekend, er wordt nu nog verwezen naar de next-gen console, maar dat hij in de maak is, is duidelijk. Voor het gemak noemen wij het gewoon de PS5.

Sony spreek over de PS5

Het gesprek dat Sony heeft gehouden is gegoten in de vorm van een interview, dat Wired heeft gehouden met Mark Cerny. Mark Cerny is geen onbekende naam in de wereld van Sony. Hij was eerder verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de PlayStation 4 en heeft nu ook bij de PS5 een belangrijke rol. In het interview is er nog niet gesproken over games en hoe mooi alles wordt, maar komt er wel wat interessante informatie uit.

PS5
Een mock-up van de PS5.

Zo hoeven we de spelcomputer nog niet dit jaar te verwachten. Het interview lijkt vooral te zijn gehouden om aan te geven dat Sony daadwerkelijk werkt aan de PS5. En natuurlijk wordt die een stuk krachtiger. Voor de CPU maakt Sony gebruik van een variant op de derde generatie AMD Ryzen chip, die is uitgerust met acht cores en de nieuwe 7nm Zen 2 microarchitecture. En de videokaart, oftewel de GPU is weer gebaseerd op de Radeon Navi-familie. De nieuwe PS5 ondersteunt daarbij ray tracing, waarmee je prachtige lichteffecten krijgt.

Ook ondersteunt deze combinatie aan CPU en GPU 3D audio. Volgens Cerny is de stap in audio een stuk groter dan de stap die destijds gemaakt werd tussen de PS3 en PS4. Op die manier komt een game nog meer tot leven.

Over de PlayStation VR kon Cerny nog niet veel kwijt, behalve dan dat het een belangrijk onderdeel is van de PS5.

Tot slot maakt de PS5 gebruik van een krachtige SSD-schijf. In een demonstratie liet Cerny aan de mensen van Wired zien dat het fast travelen in een game als Spider-Man vijftien seconden kon duren. Op de PS5 dev kit, die overigens was afgesloten, waardoor de schrijver niet weet hoe hij oogt, duurde dezelfde actie een klein 0,8 seconden. Echt een stuk sneller dus. Bovendien bevestigt dit dat je PS4-games op je PS5 kunt spelen.

Spider-Man screenshots 3

Andere interessante punten uit het interview is dat de nieuwe spelcomputer een 8K-resolutie ondersteunt en dus klaar is voor de toekomst van de tv. Verder kun je nog altijd gebruik maken van discs, naast de mogelijkheid om games digitaal te downloaden. Ook zul je met release zien dat er bepaalde games zijn die zowel op de PS4 als de opvolger verschijnen.

Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Meer Sony?

Fan van PlayStation, technologie en alles wat Sony doet? Dan is onze podcast “WantKast” misschien wel iets voor jou. Elke week bespreken Thomas en Mark het grootste nieuws van de afgelopen week. Daarbij hebben ze het ook regelmatig over de ontwikkelingen van Sony!

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Reageer op artikel:
Sony spreekt voor het eerst officieel over de PS5
Sluiten