Sony start eigen ‘Kickstarter’ om nieuwe producten te testen: First Flight

We wisten al dat Sony stiekem wat projecten liet proefdraaien via crowdfundingssites. Eind vorig jaar verschenen er ineens horloges en stropdassen van elektronisch papier! Deze werden zonder enige promotie online gegooid, zodat klanten zonder vooroordelen naar de concepten konden kijken.

Sony’s eigen kleine Kickstarter

Sony springt nu in het diepe en lanceert de website First Flight. Hier worden nieuwe projecten getoond, en kunnen mensen aangeven of ze er interesse in hebben. Eigenlijk is het Sony’s eigen Kickstarter! Op dit moment werkt de site alleen nog voor Japan; of er binnenkort een Europese variant komt is nog onduidelijk.

Op dit moment bevat First Flight het – inmiddels bekende – horloge van e-paper, een universele afstandsbediening (de Huis, ook van elektronisch papier) en de Mesh. Het laatste apparaatje is een deksels handig zendertje dat je via een app kunt programmeren.

Het Japanse concern verkeert al tijden in zwaar weer. De televisie-, laptop- en audio-takken zijn al afgestoten. Men wil zich in de toekomst meer richten op Playstation, films, camera’s en beeldsensoren voor smartphones. Het bedrijf moet dus improviseren: het is beter om nieuwe producten eerst aan de consument te laten zien, dan enorme financiële risico’s nemen door in het geheim dure nieuwe apparatuur te ontwikkelen.

Stiekem probeerde Sony dit vorig jaar al te doen. Op de recente E3-gamebeurs werd daarnaast een Kickstarter-campagne voor het spel Shenmue 3 aangekondigd. Het is een slimme manier om vooraf de interesse te peilen. Het ontwikkelen van een game is peperduur, en het geld dat via Kickstarter binnen wordt geharkt is niet genoeg om het te maken. Sony kan echter wel checken of het de moeite loont om er tientallen miljoenen in te investeren.

Als een megaconcern als Sony zich al genoodzaakt ziet om projecten zo te toetsen, dan zullen we dit in de toekomst waarschijnlijk alleen maar vaker tegenkomen! Mogelijk slecht nieuws voor kleinere bedrijfjes die nieuwe producten willen uitbrengen via crowdfunding.

Reageer op artikel:
Sony start eigen ‘Kickstarter’ om nieuwe producten te testen: First Flight
Sluiten