Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Gadgets 11 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit werd ‘m niet: de opvouwbare Sony Tablet P die zijn tijd duidelijk vooruit was

Aan een revolutionaire innovatie gaan tergend lange onderzoeken, testfases, en bijzonder uitmuntende presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In de rubriek ‘Dit werd ‘m niet’ lichten we de mooiste flops uit de techgeschiedenis uit. Deze week de Sony Tablet P.

De vouwbare Sony Tablet P

In 2012 probeerde Sony met de Tablet P de markt te veroveren. Met deze tablet probeerde het elektronicamerk grote tablets meer draagbaar te maken. Of eigenlijk, zodat hij beter in je zak zou passen. Het bijzondere aan deze tablet was namelijk dat je hem dubbel kon vouwen.

Een tablet die je dubbel kunt vouwen. Klinkt niet verkeerd toch? Een mix tussen een laptop en de aankomende vouwbare smartphone van Samsung. Toch was deze tablet minder soepel dan beide; er zat namelijk een enorm scharnier en een zwarte balk in het midden.

Bijna een perfect vierkant

Waar het fout ging met de Tablet P? Misschien, heel misschien, had het te maken met het feit dat de tablet in plaats van een groot scherm, twee 5,5-inch schermen had met beide een resolutie van 2014 x 480. De twee halve tablets waren aan elkaar bevestigd met een niet zo subtiel scharnier die er voor zorgt dat er een grote zwarte lijn tussen je twee schermen door loopt.

Inclusief het zwarte tussenstuk op de tablet is hij bijna vierkant (5,125 inches hoog en 4,94 inches breed). Dat is erg handig voor het kijken van allerlei vierkante films die niet bestaan. Wanneer de tablet dubbel gevouwen was had hij de vorm van een soort platgedrukte cilinder, die helaas wel te groot was om echt in je broekzak te passen.

opvouwbare tablet

Er bestaan een aantal apps die gemakkelijk gebruik kunnen maken van twee schermen en op die manier ook extra nuttig zijn. Daar speelde Sony met de Tablet P goed op in. De apps die geen rekening met de dubbele schermen houden waren erg onhandig op deze tablet, omdat ze het scherm uitrekten en verdeelden over de twee schermen. En met een enorme zwarte balk in het midden dus. Je kon op de tablet niet twee verschillende apps op de verschillende schermen open hebben.

De 549 dollar die de Sony’s revolutionaire tablet kostte was te veel om het een succes te maken. Al denken wij niet dat het aan de prijs heeft gelegen. Een van de dooddoeners: de P had geen ondersteuning voor LTE. Hierom was hij eigenlijk het moment dat hij op de markt kwam al ouderwets.

Sony Tablet P

Wie opgeeft verliest sowieso

Ondanks het falen van de tablet, was Sony op de goede weg met de gedachte over een opvouwbare tablet. Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze tablet zijn tijd ruim vooruit was. Dat Samsung hoogstwaarschijnlijk een opvouwbare tablet op de markt gaat brengen is daar het bewijs van.

Sony houdt echter niet van opgeven, dat is te zien aan deze gefaalde Aibo robothond die weer op de markt wordt gebracht. Dus wie weet is er nog hoop voor een nieuwere versie van de Tablet P.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit werd ‘m niet: de opvouwbare Sony Tablet P die zijn tijd duidelijk vooruit was
Sluiten