Noah Korevaar
Noah Korevaar Gadgets 8 okt 2018

Sony WH-1000X M3 koptelefoon review: active noise cancelling maakt het verschil

Sony scoort al enkele jaren met de zeer populaire 1000X serie headphones. De over-ear koptelefoons staan bekend om hun active noise cancellation: oftewel, het wegfilteren van omgevingsgeluid. Denk aan huilende baby’s, de motoren van de bus waar je in zit of pratende collega’s. Enkel jij en muziek, of enkel focus. Kan de Sony WH-1000X M3 daar weer een schepje bovenop doen?

Sony WH-1000X M3 review

Afgelopen maand onthulde Sony de nieuwe generatie van de 1000X tijdens de IFA, een grote techbeurs die jaarlijks in Berlijn plaatsvindt. Met een redesign en een verbeterde accuduur wil de techgigant zo een volgende stap in de markt zetten.

Spoiler: dat is gelukt. De eerste keer dat je de koptelefoon in je handen houdt, kan echter misleidend zijn. Wanneer je de Sony WH-1000X M3 voor het eerst oppakt, voelt het geheel namelijk behoorlijk cheap. Het plastic lijkt iets buigbaarder, en de koptelefoon is een stuk lichter dan zijn voorganger.

Sony WH-1000XM3 review design

 

Hetzelfde geldt voor de pads zelf, die zijn een stuk sponziger. Dat vergeet je al snel wanneer je de WH-1000X M3 op je hoofd zet. Dan snap je namelijk meteen waarom Sony deze weg is ingeslagen. De nieuwe generatie is 20 gram lichter, en dat merk je.

Waar ze aanvankelijk daardoor iets goedkoper aanvoelen, profiteer je er op de lange termijn juist van. Tijdens mijn eerste week met de koptelefoon kon ik voor een langere periode muziek luisteren, zonder dat het oncomfortabel wordt. Sony heeft de schelpen en de band ook anders aangepakt, waardoor de WH-1000X M3 minder op je hoofd klemt.

Wanneer je de Sony WH-1000 M3 na een luistersessie afzet, schrik je

Active noise cancellation maakt indruk

Maar goed, deze koptelefoon koop je ook niet vanwege het premium design. Deze koptelefoon koop je vanwege de active noise cancellation. Wees gerust: die is beter dan ooit.

Wanneer je de Sony WH-1000 M3 na een luistersessie afzet, schrik je van hoe luid je omgeving wel niet is. Het verschil met de WH-1000X M3 is groot: dit keer komt er echt weinig geluid doorheen, waardoor je in een eigen cocon van rust zit. Zo kon ik op een volle redactievloer compleet focussen.

Sony WH-1000XM3 review noise cancelling redactie

Sterker nog, daarbij had ik zelden muziek aan staan. Enkel de active noise cancellation zelf is al genoeg om de omgeving buiten te sluiten. Bij de vorige generaties viel dat nog wel eens tegen.

Hoog boven Amsterdam

Om het punt van de goede noise cancelling extra kracht bij te zetten, nodigde Sony ons uit om de WH-1000X M3 hoog boven Amsterdam uit te proberen in een helikopter. Ambitieus, want zo’n ding maakt nogal herrie. Toch was ik verbaasd over hoe comfortabel zo’n helikoptervlucht met deze headset is. Het is zeker niet fluisterstil, maar de koptelefoon die normaal in de heli hangt kan afblijven en relaxt muziek luisteren is geen probleem.

Sony WH-1000XM3 review helikopter

Nou is de kans dat jij ‘m een keer in een helikopter zal gebruiken misschien klein. De kans dat je hem in het vliegtuig gaat gebruiken is echter aanzienlijk. Dat hij in een helikopter al zo goed scoort belooft wat, want de herrie in een vliegtuig is zachter en constanter. Dat kan de headset dus waarschijnlijk helemaal goed uitfilteren.

Dat krijgt de koptelefoon voor elkaar dankzij Sony’s nieuwe Qn1-processor, een chip die geheel gefocust is op het intelligent wegfilteren van omgevingsgeluid. Een simpele hand op je oorschelp zorgt ervoor dat je wel je omgeving kunt horen. Wanneer je die hand weer van de schelp afhaalt, keert de stilte terug.

Sony WH-1000XM3 review heli

Ik ben nog altijd niet zo’n fan van de touch-controls waarmee je de muziek bedient. Juist in het rommelige openbaar vervoer zijn tactiele knoppen fijn. Wanneer je echter eraan went, werkt het ook bijna altijd goed. Ook had ik graag een toegewijde knop voor active noise cancellation gezien, in plaats van dat je moet wisselen tussen uit, aan, en nog twee standen voor een ambient mode.

Ook Google Assistant verdient lof in dit geheel. Het toespreken van je slimme assistent is misschien aanvankelijk onwennig, maar de integratie werkt erg goed. De bijbehorende headphones-app van Sony is overigens ook een aanrader: de koptelefoon kan zo precies herkennen of je zit, staat of onderweg bent, en past daar de noise cancellation op aan. Al moet gezegd worden: die herkenning laat soms even op zich wachten.

Sony WH-1000XM3 review kantoor

Ik had daarin graag nog iets meer opties gezien, denk bijvoorbeeld aan de optie om de stem uit te zetten die meldt in welke cancellation-modus je zit. Wat er echter in de app zit, werkt wel goed.

Audio biedt degelijke luisterervaring

Qua audio kan de Sony WH-1000X M3 goed meekomen in zijn prijssegment. Het is absoluut niet de beste koptelefoon die ik ooit heb uitgeprobeerd als het om de reproductie van muziek gaat, maar laat dat je niet weerhouden. Je krijgt voor het bedrag een solide luisterervaring terug.

Sony WH-1000XM3 review design

Check wel even het profiel in de bijbehorende app, want standaard is de bass ietwat overdreven afgesteld. Sony scoort ook hier indirect punten met zijn uitstekende noise cancellation. Doordat je omgevingsgeluid zo effectief wordt weggefilterd, kun je ook op een laag geluidsniveau al van muziek genieten.

Ook tracks die niet helemaal kapot-gecomprimeerd zijn, kunnen waar je maar bent beluisterd worden. Hetzelfde geldt voor andere vormen van entertainment. Je kunt zelfs in het vliegtuig Netflix gebruiken, zonder dat je oren kapot geblazen worden omdat je de motoren moet overstemmen.

Sony WH-1000XM3 review heli

Zo vind je overal een oase van rust, waarbij je kunt genieten van je favoriete muziek. Daardoor is de Sony WH-1000X M3 alleen al een aanrader als productiviteitsmiddel. Wat ook absoluut genoemd en geprezen moet worden, is dat je de koptelefoon middels USB Type-C kunt opladen.

Oftewel, dezelfde oplader die je voor modernere laptops en smartphones gebruikt. Het opladen blijft na een week gebruik nog indruk maken: binnen vijf minuten opladen kun je weer een paar uur luisteren. Ideaal als je tussendoor kort kunt opladen, bijvoorbeeld op een vliegveld.

Qua algemene accuduur doet de WH-1000X M3 het niet veel beter dan zijn voorgangers. Sony claimt 30 uur, maar dat red ik er niet mee. Het is niet slecht, maar er is nog wat ruimte voor verbetering.

Conclusie

Al met al heeft Sony een zeer degelijk product op de markt gebracht. Je zult voor dezelfde prijs misschien koptelefoons kunnen vinden die accuratere/betere audio bieden, maar als totaalpakketje blinkt de Sony WH-1000X M3 uit. De active noise cancellation en het grote luistercomfort maken deze koptelefoon misschien wel de beste optie in en rondom dit prijssegment.

Want, je kunt wel de beste audio van de wereld hebben, daar heb je niks aan als omgevingsgeluid roet in het eten gooit. Zo worden niet alleen je oren beschermd, maar heb je ook een uitstekende allrounder te pakken die je niet teleur zal stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sony WH-1000X M3 koptelefoon review: active noise cancelling maakt het verschil
Sluiten