Maak kennis met de nieuwe Sony Xperia 1 II: indrukwekkende multimediasmartphone

Het Mobile World Congress 2020 mag dan wel niet doorgaan; de smartphones die daar aangekondigd zouden worden beginnen gewoon binnen te druppelen. Sony komt vandaag met twee toestellen: de Sony Xperia 1 II en Sony Xperia 10 II.

De smartphones volgen de bijna gelijknamige toestellen van vorig jaar op. Net als de originele Xperia 1 en Xperia 10, zijn de mark II-versies volledig gericht op multimedia. De Sony Xperia 1 II brengt het beste van de Alpha-cameradivisie naar een smartphone. De Xperia 10 II focust zich vooral op het kijken van films met zijn 21:9 oled-scherm.

Sony Xperia 1 II: Alpha camera in een smartphone

Met de Alpha-lijn heeft Sony een van de beste productlijnen in de cameramarkt te pakken. De Sony Xperia 1 II brengt die ervaring volgens Sony naar een smartphone. Net als zijn voorganger heeft de nieuwe Xperia 1 drie camera’s; het verschil is dat de hoofdsensor nu groter en volgens Sony een stuk beter is. Het gaat om een 12-megapixelsensor met een formaat van 1/1.7″ en dual photo diode-technologie. Dat laatste houdt in dat elke pixel eigenlijk uit twee subpixels bestaat en daarom meer details kan opvangen. Voor het eerst is de lens ook voorzien van een Zeiss T* coating, die voor minder reflecties zou moeten zorgen.

Sony Xperia 1 II camera
Afbeelding: Sony

Naast de hoofdcamera liggen twee extra 12-megapixelcamera: een met 3x zoom en een met een groothoeklens. Fotografieliefhebbers kunnen nu terecht bij een speciale Photo Pro-modus die zoveel mogelijk functies van Sony’s Alpha-camera’s vertaalt naar de Xperia 1 en voor filmliefhebbers is er de Cinema Pro-app. Supersnelle autofocus met gezichtsherkenning voor mensen en dieren zorgt ervoor dat je nooit meer een shot mist.

Focus op multimedia

Los van de camera heeft de Xperia 1 II ook heel wat in zijn mars op multimediavlak. Zo heeft hij stereospeakers en een audiojack, wat de muziekervaring ten goede komt. Softwarematig heeft Sony ook het nodige toegevoegd op muzikaal gebied: de Xperia 1 II ondersteunt een nieuwe audio opschaaltechniek genaamd DSEE Ultimate en 360 graden reality audio.

Sony Xperia 1 II multimedia
Afbeelding: Sony

Gameliefhebbers kunnen hun lol op met DualShock 4 direct connection en een hogere schermgevoeligheid aan de zijkant zodat je interactie met de bediening van games nog sneller gaat. Hoewel het 6,5″ 4K oledscherm geen hoge refresh rate heeft, wordt de bewegingsonscherpte in games softwarematig weggewerkt waardoor de ervaring hetzelfde zou moeten zijn als bij een smartphone met een 90Hz-scherm.

Stevige specs

De Xperia 1 II is dus duidelijk gericht op multimedia. Toch zijn de rest van de specificaties ook dik in orde. De smartphone heeft een Snapdragon 865-chipset, een 4000mAh-batterij met snellaadfunctie en draadloos laden en 5G-ondersteuning.

Sony Xperia 1 II water
Afbeelding: Sony

Het toestel is opgetrokken uit glas en metaal en ziet er lekker strak uit. Aan de zijkant vind je de vingerafdrukscanner gecombineerd met de powerknop en bellen in de regen is geen enkel probleem. De Sony Xperia 1 II is namelijk waterdicht volgens de IP68-standaard.

Sony Xperia 10 II: waterdicht en met oledscherm

Naast de Xperia 1 II liet Sony ook de tweede versie van de Xperia 10 zien. De Sony Xperia 10 II heeft net als zijn duurdere broer een 21:9 oledscherm, waardoor films uitstekend tot hun recht komen op dit toestel. Bovendien is hij waterdicht, wat voor een middenklasser anno 2020 uniek is.

Sony Xperia 10 II
Afbeelding: Sony (Afbeelding: Sony)

Het toestel is gebaseerd op een Snapdragon 665-chipset en is voorzien van een 12-megapixel hoofdcamera. Daarnaast liggen een 8-megapixel zoom- en groothoekcamera.

Sony Xperia 1 II en Xperia 10 II: prijs en beschikbaarheid

De Sony Xperia 1 II en Sony Xperia 10 II zijn allebei vanaf het voorjaar van 2020 verkrijgbaar. De Xperia 1 II wordt in zwart of paars geleverd, bij de Xperia 10 II kun je kiezen tussen een zwarte of witte versie. Voor de Xperia 1 II moet je €1199 neertellen, terwijl de Xperia 10 II vanaf €369 verkrijgbaar is.

Reageer op artikel:
Maak kennis met de nieuwe Sony Xperia 1 II: indrukwekkende multimediasmartphone
Sluiten