Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 21 okt 2017

Gaming WANT: South Park The Fractured But Whole review

Een paar jaar geleden kregen we in de game South Park The Stick of Truth voor het eerste de kans om op grootse wijze door South Park te lopen en daar avonturen te beleven. South Park The Fractured But Whole is het vervolg er op. Waar het eerste deel je het idee gaf Middeleeuwse avonturen te beleven, gevuld met magie, daar mag je nu in de huid kruipen van fictieve superhelden.

Andermaal speel je daarbij de rol van de New Kid, een jongen of meisje (of iets dat daar tussen in zit, je mag het helemaal zelf bepalen), die net in South Park terecht is gekomen. Gelukkig word je gelijk in de groep van kinderen opgenomen en sluit je je aan bij The Coon and Friends.

The Coon wordt daarbij vertolkt door Eric Cartman en ook alle andere bekende personages kom je tegen. Samen met hen begin je de misdaad te bestrijden, waarbij je onderweg Six Graders in elkaar beukt, het opneemt tegen priesters die sex met je willen hebben of de meiden van Raisins (Hooters voor kleuters), die je proberen te verleiden en met hoge rekeningen opzadelen. Het is een game die op en top South Park is, maar tegelijkertijd ook genoeg diepgang biedt.

South Park: The Fractured But Whole

Humor is scherp

South Park The Fractured But Whole is vanaf het allereerste moment een echt South Park-product, waarbij de typische South Park-humor zeer goed is verwerkt. Daarmee is het wel gelijk een game die enkel geschikt is voor hen die iets met South Park hebben. Vind je de serie niks, dan gaat het lastig zijn om van de subtiele en minder subtiele grappen te genieten.

Dit is een game waarbij je in een stripclub een cocktail maakt van alcohol, snot en rattendrollen en in diezelfde club achter na wordt gezeten door een stripper die minstens 300 kilo weeg en jou en je vrienden willen pletten. En één waar je vader een drugsverslaafde is en je moeder minstens drie liter wijn per dag wegtikt, elkaar de huid vol schelden, maar ook superlief zijn wanneer ze merken dat jij ze ziet.

South Park The Fractured But Whole is een perfect voorbeeld van een game die je makkelijk kunt oppikken, maar al snel op verschillende plekken diepgang biedt.

Combatsysteem is boeiend

Een groot deel van de game breng je vechtend door. South Park The Fractured But Whole maakt net als zijn voorganger gebruik van een turn-based systeem wanneer je in een gevecht verzeild raakt. Daarbij hebben jij en je South Park-vrienden de mogelijkheid om van verschillende aanvallen gebruik te maken en zo tactisch vijanden in elkaar te tikken.

Ook heb je een speciale aanval die tijdens een gevecht langzaam maar zeker volloopt en bij gebruik er van het tijd volledig kan doen keren. Een winnend gevecht levert experience punten op en met genoeg kun je in levels omhoog gaan en jezelf voorzien van nieuwe krachten. Het is niks nieuws in de wereld van games, maar het werkt gewoon goed.

South Park verkennen is leuk

South Park is geen enorm grote stad, maar het is zeker leuk om er door heen te lopen. Er zijn heel wat plekken die je uit de serie kent en nu van binnen kunt bekijken. Daarbij maakt het eigenlijk niet uit of het een woonhuis van iemand is of een winkel. Overal loop je naar binnen om te kijken of er objecten zijn die je voor je avontuur kunt gebruiken of dat je opdrachten krijgt die je kunt voltooien voor bepaalde upgrades. Verkennen levert niet alleen ervaringen op, in veel gevallen laat het ook de duistere en weirde kant van de verschillende personages zien.

Veel bekende personages in South Park The Fractured But Whole

En er is echt een berg aan personages die je uit de serie kent die je tegenkomt. De meeste jongens spelen daarbij een rol binnen de twee superhelden teams. Daarbij is er één groep die zich aansluit bij Cartman, terwijl anderen werken vanuit Mysterion, het alter ego van Kenny. Tussen die twee groepen is een soort Civil War gaande (knipoog naar de Civil War-reeks uit het Marvel superhelden universum) en jij zit daar midden in.

Naast de kids zijn er ook veel volwassenen waarmee je in aanraking komt en dingen moet doen. Zo vraagt Randy Marsh, de vader van Stan, je op een gegeven moment om uit te kijken voor vandalen die ‘s avonds zijn auto bekrassen. Als je dan eenmaal in het donker buiten bent, kom je hem zwaar bezopen tegen terwijl hij zijn eigen auto bekrast. Er zit dan niks anders op dan de dronken Randy in een gevecht te verslaan en hem de volgende ochtend de waarheid te vertellen. En dat is nog maar één voorbeeld van de mensen die je tegenkomt.

South Park

 

Toegankelijk met genoeg diepgang

Tot slot is South Park The Fractured But Whole een perfect voorbeeld van een game die je makkelijk kunt oppikken, maar al snel op verschillende plekken diepgang biedt. Zo worden gevechten langzaam maar zeker uitgebreider en moet je om te winnen echt goed nadenken hoe je de krachten van jouw helden het beste met elkaar kunt combineren. Ook ben je op een gegeven moment met meerdere quests tegelijkertijd bezig en ben je al multitaskend alles zo effectief mogelijk aan het invullen. Het maakt de game op lange termijn ook zeer interessant en het heeft mij geen enkel moment verveeld.

Het enige wat je qua minpunt kunt invullen is dat South Park The Fractured But Whole meer van hetzelfde is in vergelijking met The Stick of Truth. Nu vind ik dat op zich geen probleem, aangezien ik dat deel als The Fractured But Whole gewoon erg vermakelijk vind. De game is nu beschikbaar voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc. Wil je meer over gaming lezen? Bezoek dan onze speciale gamingpagina.

Reageer op artikel:
Gaming WANT: South Park The Fractured But Whole review
Sluiten