Klimaatverandering: geen rietjes, maar wel 52 keer een SpaceX-lancering

Wetenschap Mark Hofman 28 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Klimaatverandering valt niet te ontkennen. Niet door iemand die realistisch naar de feiten kijkt in ieder geval. Dat de juiste beslissingen worden genomen om die verandering tegen te gaan, dat valt overigens wel te ontkennen.

Waar mensen zoals jij en ik bijvoorbeeld geen gebruik meer kunnen maken van plastic rietjes om het milieu te redden, wordt er aan de andere kant van het spectrum een raket de lucht in geschoten. Niet één keer, niet twee keer, maar 52 keer. Welkom in 2022.

SpaceX lanceert iedere week een raket in 2022

SpaceX probeert de ruimtevaart voorgoed te veranderen. Het bedrijf van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk krijgt dat overigens ook aardig voor elkaar. Zo wordt het niet alleen toegankelijker voor de “normale man en vrouw” om naar de ruimte te gaan, maar is het voornamelijk een stuk duurzamer. De raketten die SpaceX gebruikt keren weer netjes terug op aarde en zijn vervolgens weer opnieuw in te zetten bij een volgende vlucht.

Met het oog op klimaatverandering zorgt dit ervoor dat Elon Musk met SpaceX echt stappen zet. Zijn bedrijf weet zijn stempel minder op het klimaat te drukken, zonder dat de ontwikkeling van de ruimtevaart stilstaat. Al moet daar wel ontzettend veel voor getest worden.

SpaceX Starship Elon Musk
Het imposante ruimteschip (Afbeelding: SpaceX / AFP)

Vorig jaar lanceerde SpaceX maar liefst 31 raketten, wat een record was voor het bedrijf. Dit jaar gaat het daar zonder blikken of blozen overheen. Tijdens een meeting liet het veiligheidspaneel van NASA weten dat er dit jaar 52 raketten worden gelanceerd vanuit SpaceX. Dat is praktisch gezien iedere week van het jaar één raket.

Klimaatverandering op een laatste plaats

De situatie is een beetje hetzelfde als het eten van fruit. Ja, het eten van fruit is gezond voor je en kan je helpen af te vallen op het moment dat je de juiste beslissingen neemt. Maar als jij iedere dag een kilo bananen en twee ananassen weg zit te eten, dan schiet het waarschijnlijk niet echt op.

De raketten van SpaceX zijn een stuk duurzamer dan de raketten die NASA bijvoorbeeld gebruikte voor zijn Space Shuttle-programma. Dat liep van 1981 tot en met 2011. In die dertig jaar lanceerde de organisatie maar liefst 135 keer een Space Shuttle naar de ruimte. Een gemiddelde van 4 lanceringen per jaar. Hoeveel zuiniger de raketten van SpaceX ook zullen zijn, de stempel die uiteindelijk gedrukt wordt op het milieu zal met 52 lanceringen in een jaar nog steeds groot zijn.

In september vorig jaar bracht RTL Nieuws nog een bericht naar buiten over een Amerikaans onderzoek. In dat onderzoek werd duidelijk dat een raketlancering net zo vervuilend zou zijn als 100 personenauto’s. Doe die berekening keer 52 en je begrijpt waarom de duurzaamheid zijn doel hier een beetje voorbijschiet.

Maar prima hoor. Ik schuif mijn McFlurry voortaan wel met een houten lepel naar binnen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen