Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Space 14 dec 2019

Super high: SpaceX zendt in 2020 cannabis naar de ISS

Afgelopen zondag bereikte een SpaceX Dragon-capsule het International Space Station (ISS). Die nam bijna drie ton vracht met zich mee. De volgende trip van SpaceX naar de ISS staat in Maart 2020 gepland, met een wel heel bijzondere lading.

Het Agri-tech-bedrijf Front Range Biosciences liet weten cannabis naar de ISS te zenden als experiment. En daar gaat het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk bij helpen.

SpaceX brengt koffie- en hennepplant naar de ISS

Nee, de cannabis die de ruimte in wordt gestuurd is niet bedoeld om astronauten wat relaxter te maken. Het bedrijf Front Range Biosciences wil weefsel van hennep sturen, de legale cannabissoort die een lage dosis van samengestelde THC bevat. Het is de bedoeling dat het plantenweefsel dertig dagen in de ISS incubator blijft. Dit wordt in die periode vanaf afstand in de gaten gehouden door het bedrijf BioServe Space Technologie, vanaf de University of Colorado.

SpaceX ISS
Astronaut in de ISS Bron: ANP/EPA/NASA

Er wordt ook koffie naar de ISS gebracht als onderdeel van het experiment. Het doel van dit experiment is om te kijken of de unieke condities in de ruimte resulteren in genetische mutaties van de planten. Wanneer de planten weer terug op aarde zijn zullen de onderzoekers kijken hoe het gebrek aan zwaartekracht en de blootstelling aan ruimtestraling de genen van de planten hebben aangetast.

Planten groeien in extreme omstandigheden

Volgens Jonathan Vaught, medeoprichter en CEO van Front Range Biosciences, is er een wetenschappelijk bewezen theorie die stelt dat planten mutaties doormaken in de ruimte. Het experiment biedt daarom een unieke kans om te kijken of die mutaties ook bij terugkomst op aarde stand houden.

Hennep ISS
Een illegale hennepkwekerij op aarde (Bron: ANP / Bas Czerwinski)

Volgens het bedrijf kan het onderzoek bijdragen aan onze kennis over hoe planten reageren op ruimtereizen. Dit kan namelijk nieuwe inzichten opleveren over het groeien van planten op aarde in extreme omstandigheden. En SpaceX brengt de koffie- en hennepplanten dus de ruimte in. Als ze het helemaal tot de ISS halen natuurlijk, want ook dat is nog maar de vraag.

Reageer op artikel:
Super high: SpaceX zendt in 2020 cannabis naar de ISS
Sluiten