Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 11 jun 2020

SpaceX-concurrent Rocket Lab lanceert spionagesatellieten voor de VS

Wie denkt dat SpaceX het monopoly op lanceringen vanuit de VS heeft, heeft het mis. Rocket Lab lanceert een aantal bijzondere satellieten.

Elon Musk weet met zijn SpaceX enorme media-aandacht te creëren. Natuurlijk is dat voor een groot deel terecht. Het bedrijf krijgt het voor elkaar om voor het eerst sinds negen jaar astronauten vanaf Amerikaans grondgebied de ruimte in te brengen. Ook wil het met zijn Starlink-project duizenden satellieten de ruimte inbrengen om internet aan te bieden over de gehele wereld.

Don’t Stop Me Now

SpaceX is zeker niet het enige bedrijf dat satellieten de ruimte inbrengt. In de Verenigde Staten zijn ook nog andere ruimtevaartbedrijven. Een daarvan is Rocket Lab. Zij hebben een missie met de naam ‘Don’t Stop Me Now’. Daarmee hoopt het raketten te kunnen lanceren die te zijn hergebruiken. Het bedrijf is net zoals SpaceX gevestigd in Californië, maar lanceert de ruimtevaarttuigen vanuit Nieuw-Zeeland.

Rocket Lab

Het lanceren van de raket ansicht is niet zo bijzonder. Dat gebeurt net zoals elke andere raket. Wat wel bijzonder is, is de manier van ophalen als het weer terug op aarde komt. Dit wil in bedrijf doen met een helikopter, terwijl het in de lucht aan een parachute hangt.

Het bedrijf wilde deze ochtend een raket lanceren voor haar project. Deze is niet doorgegaan vanwege te harde wind. Ze hopen het op 13 juni nog eens te proberen. Het bedrijf kan tot de ideale weersomstandingheden wachten, want het heeft tot 24 juni de tijd.

Spionagesatellieten de ruimte in

De lading van de raket opmerkelijk. De eerste satelliet is niet bijzonder. Dat is er eentje die gemaakt is door studenten aan de universiteit van Boston. Zij wil het magnetisch veld op aarde daarmee bestuderen. De andere drie satellieten die meegaan zijn dat wel. Deze worden in opdracht van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO) in de ruimte gebracht. De NRO is een van de informatiediensten van de Amerikaanse overheid. Het ontwerpt, bouwt en bedient spionagesatellieten Voor de regering van de Verenigde Staten. Het is onderdeel van het ministerie van defensie.

Cnet

Reageer op artikel:
SpaceX-concurrent Rocket Lab lanceert spionagesatellieten voor de VS
Sluiten