Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 16/07/2019

SpaceX: de grote reden waarom de Crew Dragon explodeerde

Toen de motoren van de SpaceX Crew Dragon in april dit jaar getest werden, ging het helaas mis. Het bedrijf van Elon Musk bevestigde destijds dat de Crew Dragon volledig vernietigd was door een explosie. Maar wat die explosie precies veroorzaakte werd stilgehouden. Tot nu.

SpaceX onthult grote reden achter explosie Crew Dragon

In een van de de laatste tests van de Crew Dragon kreeg SpaceX te maken met een grote tegenslag. Er ging tijdens het testen van de motor iets mis waardoor er veel rook ontstond en de Crew Dragon uiteindelijk vernietigd werd door een explosie. Waar Elon Musk normaal gesproken erg open is over dit soort dingen, hield de baas van SpaceX wijs zijn mond. Er moest dus wel iets goed mis zijn, alleen wisten we nog niet wat. Daar brengt het bedrijf nu zelf verandering in.

In een blog-post meldt het bedrijf dat het gaat om een lekkend component. Deze heeft ervoor gezorgd dat er verschillende problemen opdoken, die uiteindelijk tot de explosie geleid hebben. Op zondag 20 april, in Cape Canaveral ging het 100ms voor het ontsteken van de thrusters mis volgens de officials. Een vloeibare oxidator genaamd de nitrogen tetroxide (NTO) kreeg door een lekkend component toegang tot de heliumbuizen. Deze vloog met hoge snelheid door de heliumcontrole, waardoor er een structurele fout ontstond.

Dit resulteerde volgens SpaceX in een explosie, waarbij de Crew Dragon verloren ging. Hierbij drukt het bedrijf wel op het hart dat het geen reactie had verwacht tussen titanium en NTO onder hoge druk. Een technisch verhaal dat laat zien dat een bedrijf als SpaceX iedere seconde op ieder detail moet letten. In een statement heeft het bedrijf overigens ook laten weten hoe het dit probleem de volgende keer oplost.

Krijg jij het persoonlijk warm van ruimtevaart? Dan ga je deze investering van NASA ook zonder enige twijfel kunnen waarderen.

Reageer op artikel:
SpaceX: de grote reden waarom de Crew Dragon explodeerde
Sluiten