SpaceX gaat alsnog dit voorjaar met de mens de ruimte in

SpaceX is alsnog van plan om de Demo-2 test af te leggen in mei. Het bedrijf van Elon Musk wil daarmee zijn Crew Dragon de ruimte mee inschieten.

Voor het ambitieuze plan werkt SpaceX samen met NASA. Het doel van SpaceX is om voor het eerst een raket de ruimte in te krijgen met bemanning aan boord.

Toch niet helemaal op schema

Uiteindelijk loopt het programma wel lichte vertraging op. Waar eerst werd gepland om 7 mei aan te houden als vertrekdatum is dat nu waarschijnlijk 1 tot 3 weken later. Aan de andere kant verwacht SpaceX niet dat de uitbraak van het coronavirus een grote impact zal hebben op hun planning.

De lancering is van groot belang. Voor het eerst sinds 2011 zullen dan mensen de ruimte ingeschoten worden vanaf Amerikaanse bodem. Na 2011 zijn astronauten van NASA altijd via Russische ruimtevoertuigen naar ruimtestation ISS vervoerd.

Een grote uitdaging voor SpaceX

Het bedrijf van Musk heeft al eerder succesvolle tests uitgevoerd met de Crew Dragon. Daardoor weet SpaceX al dat alles perfect naar behoren zou moeten werken. Als de vlucht slaagt, betekent dat dat SpaceX toestemming heeft om voortaan helemaal zelf vluchten uit te voeren tussen ISS en moeder aarde. Het vertrekpunt is het Kennedy Space Center van NASA in Florida.

Eerder liet Musk weten dat hij het initiatief Starlink onder zijn leiding wil voortzetten. Zo wil hij voorkomen dat het project uiteindelijk komt stil te liggen. Met StarLink hoopt Musk vanuit de ruimte mobiele data aan klanten te kunnen verstrekken. Dat wil hij met behulp van duizenden satellieten gaan doen, waarvan een deel al gelanceerd is.

Op aarde staat Musk ook niet stil. Zo is Tesla al begonnen met het leveren van de Model Y in de Verenigde Staten. De Model Y is een type auto die volledig elektrisch is en ook zelf kan rijden.

Reageer op artikel:
SpaceX gaat alsnog dit voorjaar met de mens de ruimte in
Sluiten