Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Space 28 mei 2020

Elon Musk stelt SpaceX lancering noodgedwongen uit (en dat is slecht nieuws voor Nederland)

Gisteravond moest het dan eindelijk gebeuren: Elon Musk zou met zijn bedrijf SpaceX twee mensen de ruimte inschieten. Een gebeurtenis die zonder twijfel de geschiedenis boeken in zou gaan. Althans, als deze gebeurtenis dan ook daadwerkelijk door zou gaan. En dat gebeurde helaas niet.

Het was al bekend dat de lancering van SpaceX tot op het laatste moment onzeker zou blijven. Zeker toen er opeens een Tornado alarm werd afgegeven voor Florida. Het zorgde voor extra onzekerheid, die uiteindelijk leidde tot het uitstellen van de lancering. ZEVENTIEN MINUTEN VOOR LANCERING! Elon Musk was zo ontzettend dichtbij, maar moet nog een aantal dagen geduld hebben. En dat is slecht nieuws voor mensen in Nederland.

Elon Musk stelt lancering uit

We waren slechts zeventien minuten verwijderd van de lancering, toen SpaceX en NASA besloten om deze niet door te laten gaan. Dat had dus alles te maken met het weer. Er waren teveel geladen wolken in de lucht, die de kans op een blikseminslag erg groot maakten. Iets dat niet alleen de Falcon 9 raketten en de Crew Dragon in gevaar zou kunnen brengen, maar ook de bemanning aan boord van de raket.

Dat is dus de reden dat Elon Musk de lancering heeft verkast. De volgende poging staat nu voor aanstaande zaterdag gepland. Op 30 mei 2020 moet de Dragon 2, zoals de raket heet, inclusief bemanning om 21:22 uur Nederlandse tijd de lucht in gaan. En dat is slecht nieuws voor ons.

Elon Musk SpaceX
Astronauten in de Crew Dragon (Afbeelding: NASA TV / AFP)

Slecht nieuws voor Nederland

In ons land klopte het gisteravond helemaal. Het was laat genoeg, helder genoeg en de International Space Station vloog precies op de goede plek. Mocht Elon Musk’s SpaceX gisteravond de lancering hadden uitgevoerd, dan hadden we de Crew Dragon (waar de bemanning inzit) voorbij kunnen zien razen. Een uniek moment dat we aanstaande zaterdag niet zullen beleven.

Dat maakt Dr Marco Langbroek bekend op Twitter. Volgens de archeoloog zijn de omstandigheden dusdanig in ons nadeel, dat we de boel niet zullen zien. Zo zal de lancering ruim een uur eerder plaatsvinden dan dit eerst op de planning stond, waardoor het bijvoorbeeld nog veel te licht is voor ons om de Crew Dragon überhaupt te zien.

Wat dat betreft moeten we voorlopig nog teren op het zien van de Starlink satellieten van Elon Musk.

Reageer op artikel:
Elon Musk stelt SpaceX lancering noodgedwongen uit (en dat is slecht nieuws voor Nederland)
Sluiten