Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 28 mei 2019

SpaceX: Elon Musk’s satellieten gesignaleerd boven Nederland

Het heeft even geduurd, maar de Falcon 9 en haar 60 satellieten zijn nu eindelijk gelanceerd. Het uiteindelijke doel is om de wereld hiermee van beter internet te kunnen voorzien, maar voorlopig zit het bedrijf nog in de testfase. Reden genoeg om de voortgang nauwlettend te bestuderen. Wij kwamen een interesse video tegen.

SpaceX Starlink video

Elon Musk mag trots zijn. Vorige week heeft SpaceX eindelijk haar Falcon 9 succesvol weten te lanceren. Hiermee zijn er maar liefst 60 satellieten de ruimte ingestuurd. Dr. Marco Langbroek van de blog StatTrack Cam Leiden heeft een video geschoten waarop deze samen één lijn vormen:

In de bijbehorende blog geeft hij echter wel aan dat deze positie slechts tijdelijk zal zijn. Wie weet dat we in de toekomst dus nog meer van zulke toffe filmpjes kunnen gaan verwachten.

Starlink

Nadat de Falcon 9 raket succesvol was gelanceerd heeft deze zijn lading, bestaande uit 60 satellieten, uitgezet in de ruimte op zo’n 440 km hoogte. De satellieten zijn onderdeel van een proefserie met als doel een wereld omvattend internet netwerk onder de naam Starlink te faciliteren. Eigenaar Elon Musk wil ons hiermee overal ter wereld voorzien van snel en betrouwbaar internet.

Hiervoor moesten de 60 satellieten eerst met hun eigen stuur-raketten tot zo’n 550 hoogte klimmen en vervolgens hun zonnepanelen uitklappen. Zo kunnen de eerste testen plaatsvinden. Momenteel worden de test satellieten echter nog vanaf de aarde aangestuurd. SpaceX streeft ernaar dat de satellieten in de toekomst onderling met elkaar zullen gaan kunnen communiceren. Bijvoorbeeld over hun positie, zodat ze niet zullen botsen.

SpaceX Falcon 9

Als er uiteindelijk 800 satellieten gelanceerd zullen zijn kunnen hopelijk de eerste klanten van deze nieuwe internet provider gebruik gaan maken. Het einddoel is om maar liefst 12,000 van dit soort satellieten in de ruimte te hebben. Dit zal vermoedelijk wel tot 2027 duren, dus voorlopig raden we nog aan om je huidige internetabonnement aan te houden.

Reageer op artikel:
SpaceX: Elon Musk’s satellieten gesignaleerd boven Nederland
Sluiten